JAČAJU SE PROVJERE

Rastu napetosti između Francuske i Britanije zbog ribolova, moguće i uvođenje sankcija

Francusko ministarstvo pomorstva tijekom noći objavilo je upozorenje dvama brodovima, od kojih je jedan preusmjeren u francusku luku
 Ilustracija/Sameer Al-DOUMY/AFP

Francuska je uputila upozorenja britanskim brodovima koji su ribarili u vodama blizu luke La Havre, izvijestila je vlada u četvrtak dok rastu napetosti između susjeda oko dogovora glede ribarstva nakon brexita.

Francusko ministarstvo pomorstva priopćilo je da je tijekom noći objavilo upozorenje dvama brodovima, od kojih je jedan preusmjeren u francusku luku. Kapetanu tog broda prijeti sudski postupak i oduzimanje ulova.

Francuska je rekla da njezinim ribarima nedostaje pola dozvola potrebnih za ribolov u britanskim vodama, za koje Pariz kaže da im London duguje nakon izlaska iz Europske unije.

U srijedu je Francuska objavila popis sankcija koje bi mogle stupiti na snagu od 2. studenoga ako neće biti potrebnog napretka u ribolovnom sporu s Britanijom rekavši kako radi na drugom krugu koji bi mogao utjecati na opskrbu električnom energijom njezina susjeda.

Francuska bi mogla pojačati granične i sanitarne provjere robe iz Britanije, uskraćujući njezinim ribarskim brodovima pristup određenim lukama i pojačati provjere kamiona koji voze između dviju zemalja, navodi se u zajedničkom priopćenju ministarstava pomorstva i europskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 03:18