SJEDNICA VIJEĆA SIGURNOSTI

RASTU NAPETOSTI IZMEĐU WASHINGTONA I TEHERANA Amerikanci odbili izdati vizu iranskom ministru vanjskih poslova

iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif
 Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Sjedinjene Američke Države odbile su izdati vizu iranskom ministru vanjskih poslova Mohamadu Džavadu Zarifu koji je trebao u četvrtak nazočiti sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, objavili su američki dužnosnici.

Napetosti u odnosima dviju zemalja rastu nakon što je prošloga petka SAD likvidirao u Bagdadu jednog od najmoćnijih iranskih zapovjednika Kasima Sulejmanija.

Temeljem sporazuma iz 1947., koji regulira pristup sjedištu UN-a u SAD-u, ta je zemlja obvezna omogućiti pristup stranim diplomatima, no Washington tvrdi da može uskratiti vizu iz sigurnosnih i vanjskopolitičkih razloga ili zbog opasnosti od terorizma.

Američko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati slučaj, kao i UN, a iranska misija pri UN-u priopćila je kako je vidjela medijska izvješća o tome, no nije dobila nikakve informacije ni od SAD-a, ni od UN-a u pogledu vize za Zarifa.

Njegovo putovanje bilo je planirano prije napada u petak.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a omogućila bi Zarifu globalnu pozornicu za kritiziranje SAD-a zbog Sulejmanijeve likvidacije.

Iranski veleposlanik pri UN-a Madžid Takht Ravanči opisao je to ubojstvo kao "očigledan primjer državnog terorizma i zločina koji predstavlja teško kršenje temeljnih načela međunarodnog prava uključujući posebice... Povelju Ujedinjenih naroda".

Sjednica Vijeća na koju je Zarifu onemogućen dolazak posvećena je Povelji UN-a.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u ponedjeljak je razgovarao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, no nije rečeno jesu li razgovarali o Zarrifovoj vizi.

SAD je u ponedjeljak optužio Rusiju i Kinu da su blokirali izjavu Vijeća sigurnosti UN-a kojom se trebala potvrditi nedodirljivost diplomatskih i konzularnih sjedišta nakon napada 31. prosinca na američko veleposlanstvo u Bagdadu.

Dvije zemlje su odgovorile da se takva izjava mora osvrnuti i na američki napad na Sulejmanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2022 07:32