NOVA KRIZA

RASTU NAPETOSTI U PERZIJSKOM ZALJEVU Iranci objavili kako su zaplijenili još jedan brod, Amerikanci objavili snimke napada na Saudijce

 
Napada na saudijska naftna postrojenja
 Planet Labs Inc via REUTERS

Iranska Revolucionarna garda zaplijenila je u Perzijskom zaljevu plovilo u kojem je, prema njihovim tvrdnjama, krijumčareno 250.000 litara nafte u Ujedinjene Arapske Emirate, javlja iranska agencija ISNA.

"Plovilo je zaplijenjeno u blizini iranskog otoka Veliki Tunb. Posada je predana vlastima u južnoj pokrajini Hormozgan", javlja ISNA, bez navođenja iz koje države posada stiže.

Nešto ranije Sjedinjene Američke Države objavile su satelitske snimke napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji koji su izazvali novu krizu globalnih razmjera. Također, američke tajne službe navodno imaju podatke koji ukazuju da iza napada stoji Iran.

Podsjetimo, iako su za napade na postrojenja odgovornost proteklog vikenda preuzeli jemenski pobunjenici Huti, američki šef diplomacije Mike Pompeo još je u subotu za incident optužio Teheran.

"Teheran stoji iza gotovo 100 napada na Saudijsku Arabiju dok se iranski predsjednik Hasan Rouhani i ministar vanjskih poslova Džavad Zarif lažno pretvaraju da traže diplomatsko rješenje", napisao je Pompeo u objavi na Twitteru.

"Usred svih poziva na deeskalaciju, Iran je sada izveo neviđene napade na svjetskog opskrbljivača nafte", napisao je Pompeo.

Iran je dan kasnije odbacio tvrdnje da stoje iza napada dronovima.

Pompeove insinuacije su apsurdne i neobjašnjive, i zbog toga nemaju učinak, kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi za novinsku agenciju ISNA.

Musavi je u nedjelju tvrdio da je napad, odgovor jemenskih pobunjenika na ratne zločine saudijske koalicije u Jemenu.

A satellite image shows an apparent drone strike on an Aramco oil facility in Abqaiq, Saudi Arabia September 14, 2019. Planet Labs Inc/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO SALES NO ARCHIVES
Planet Labs Inc via REUTERS
Napada na saudijska naftna postrojenja

"Zato što je američka politika nametanja maksimalnog pritiska Iranu propala, Amerikanci su se sada okrenuli maksimalnim lažima", dodao je.

A da se napetosti na relaciji Washington-Teheran dodatno pojačaju pobrinuo se kasno sinoć američki predsjednik Donald Trump. On je na Twitteru poručio da je odobrio korištenje američkih naftnih rezervi nakon napada na saudijsko naftno postrojenje koje je prepolovilo proizvodnju nafte u toj zemlji te je poručio da je SAD spreman za odgovor na taj napad.

"Saudijski izvori nafte napadnuti su. Postoje razlozi zbog kojih vjerujemo da znamo krivca", napisao je Trump u tvitu u nedjelju poručivši da je SAD spreman na odmazdu.

"Spremni smo za okidanje, ovisno o verifikaciji, no čekamo da od (Saudijaca) čujemo tko je po njima izazvao taj napad i pod kojim ćemo uvjetima nastaviti dalje!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:20