AMERIČKI PREDSJEDNIK

Rastuća humanitarna kriza: Biden planira posjetiti granicu s Meksikom "u nekom trenutku"

Trump je u nedjelju prozvao Bidena zbog promjene politike i pozvao ga da dovrši gradnju zida
  
 Olivier Douliery/AFP

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u nedjelju kako planira posjetiti granicu s Meksikom "u nekom trenutku" te da njegova administracija radi na tome da potencijalni migranti zatraže azil u svojim matičnim zemljama.

Biden, koji je dužnost preuzeo siječnja 20, suočio se s kritikama republikanaca zbog preokretanja nekih tvrdih politika svog prethodnika Donalda Trumpa, za koje tvrde da je dovelo do povećanog broja migranata na granici.

Njegova se uprava bori s rastućom humanitarnom krizom na granici, gdje porast broja migranata koji bježe od nasilja, prirodnih katastrofa i ekonomskih teškoća u Srednjoj Americi testira predanost demokratskog predsjednika humanijoj imigracijskoj politici.

Biden se pozabavio tim pitanjem kad se vratio u Bijelu kuću nakon boravka u Camp Davidu i rekao da će kad-tad posjetiti pogranično područje, ne govoreći kada bi to moglo biti.

Upitan što bi se moglo učiniti kako bi se migrantske obitelji uvjerile da prestanu dolaziti preko granice, Biden je rekao da treba napraviti puno više.

"Sada to radimo, uključujući provjeru ponovne uspostave onoga što je postojalo prije a to je da oni mogu biti gdje jesu i iznijeti argumente iz svojih matičnih zemalja".

Vlada je pojačala slanje poruka na engleskom i španjolskom kako bi nagovorila migrante da ne dolaze u SAD. Također, nastoji se smjestiti sve veći broj djece bez pratnje, među kojima mnogi danima borave u graničnim postajama kao u zatvoru, dok čekaju smještaj u vladine skloništa.

Neke migrantske obitelji planira se smjestiti u hotele prema novom programu kojim upravljaju neprofitne organizacije, izvijestio je Reuters u subotu, kako ih se ne bi smještalo u pritvorske centre koje su kritizirali demokrati i zdravstveni stručnjaci.

Trump je u nedjelju prozvao Bidena zbog promjene politike i pozvao ga da dovrši gradnju zida na granici s Meksikom koji je građen za njegova mandata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:38