SPREMA SE EVAKUACIJA IZ LIBANONA

RAT KOJI AMERIKA NE ŽELI Umirovljeni američki general Robert H. Scales o invaziji na Siriju

„Rat koji Pentagon ne želi“, glasi kolumna umirovljenog američkog generala Roberta H. Scalesa, koju je objavio ugledni dnevnik Washington Post.

Kao dokaz za svoju tezu, bivši zapovjednik Američkog ratnog koledža, upozorava ne signifikantno držanje generala Martina Dempseya, zapovjednika Združenog stožera, prilikom nedavnog svjedočenja u Senatu. Dok je državni tajnik John Kerry u agilnom nastupu tražio senatsku podršku za napad na Siriju, Dempsey je, u očitoj nelagodi, šutio, a izraz njegovog tijela pokazivao je neslaganje. „Dempseyeve neizgovorene riječi pokazuju kako razmišlja većina pripadnika američkih oružanih snaga“, ustvrdio je Scanlon i dodao kako, na temelju razgovora s desecima časnika koji su uključeni u planiranje napada na Siriju, zna kako nitko od njih ne želi taj rat.

Osjećaju se nelagodno jer ih se povezuje s amaterskom Obaminom ekipom, budući u timu američkog predsjednika, nema nikoga tko je sudjelovao u ratnim pripremama. Problem je u tome što je najava rata onemogućila faktor iznenađenja, što bi kasnije, moglo rezultirati brojnim američkim gubicima. Usto, vojsci se ne sviđa niti razvoj događaja – Amerika će u napad na Siriju morati krenuti sama, bez svojih strateških saveznika. „Sirija nije Libija ili Srbija. Možda su Amerikanci naučili ratovati protiv trećerazrednih država, no pitajte Izraelce kako im je bilo 1973. ratovati protiv Sirijaca“, upozorio je general Robert H. Scalesa u Washington Postu.

AMERIČKA EVAKUACIJA IZ LIBANONA

Kako se približava početak napada na Siriju, jača i zabrinutost za američke državljane koji se nalaze na Bliskom Istoku. Nakon što su Amerikanci nedavno upozoreni da ne putuju u Irak, u petak je State Department odlučio povući većinu diplomatskog osoblja iz Libanona.

U objašnjenju ove odluke, navodi se kako libanonske vlasti nisu u stanju zaštiti strane državljane u slučaju iznenadnih sukoba ili većih nemira u Bejrutu i drugim gradovima. Pretpostavlja se kako bi u takvim okolnostima američki diplomati i njihove obitelji teško mogli neometano doći do sigurnih aerodroma i pristaništa, a pitanje je da li bi mogli računati i na pomoć marinaca koji štite veleposlanstvo.

Amerikanci se prvenstveno plaše pripadnika Hezbolaha, čija su najjača uporišta u južnom Libanonu, pojedinim predgrađima Bejruta i Dolini Bekaa. Hezbolah je saveznik Irana i Sirije, a da su postali ozbiljna vojna sila, potvrdili su 2006., kada su spriječili izraelsku ofenzivu na južni Libanon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:16