DRAMA U UN-u

Rat počeo usred bizarne sjednice Vijeća sigurnosti: ‘Zločinci idu ravno u pakao! Imate telefon, nazovite Lavrova!‘

‘Uzrok današnje krize oko Ukrajine je sama Ukrajina. Godinama je potkopavala Sporazume iz Minska i pozive na deeskalaciju‘

Antonio Guterres i Vasilij Nebenzja

 TIMOTHY A. CLARY/AFP

Izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu navečer ući će u povijest kao jedna od najbizarnijih kad je usred poziva na mir i pregovore ruski predsjednik Vladimir Putin najavio invaziju Ukrajine.

Sjednica je počela govorom glavnog tajnika UN-a Antónija Guterresa koji je pozvao Putina da zaustavi svoje vojnike te da "pruži priliku miru". Nakon Guterresa govor je održala američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield koja je izjavila kako SAD vjeruje "da predstoji potpuna invazija Ukrajine".

"Ovo je opasan trenutak i ovdje smo iz jednog i samo jednog razloga: kako bismo zatražili od Rusije da prestane", rekla je Thomas-Greenfield. "Vratite se na svoje granice. Pošaljite svoje vojnike, svoje tenkove i svoje avione natrag u njihove barake i hangare. I pošaljite svoje diplomate natrag za pregovarački stol. Natrag s ruba, prije nego što bude prekasno".

Američka veleposlanica podsjetila je da je Rusija američke najave invazije odbacivala kao "histerične" i kako je Moskva tvrdila da Amerikanci lažu i šire dezinformacije po svijetu. "Ali ono što smo govorili da će se dogoditi, to se dogodilo i cijeli svijet to može vidjeti", istaknula je Thomas-Greenfield.

Nakon nje govore su održali francuski veleposlanik Nicolas de Rivière i britanska veleposlanica Barbara Woodward, koji su poslali slične poruke kao i američka predstavnica, a dok je došao red na ruskog veleposlanika Vasilija Nebenzju, snimka Putinova govora u kojem najavljuje invaziju već je bila podijeljena sa svijetom.

image

Antonio Guterres

Selcuk Acar/NurPhoto/NurPhoto via AFP

"Uzrok današnje krize oko Ukrajine je sama Ukrajina", ustvrdio je Nebenzja. "Ona je godinama potkopavala Sporazume iz Minska i pozive na deeskalaciju". Potom je potvrdio članovima Vijeća sigurnosti da je Putin najavio "posebnu vojnu operaciju" u regiji, ali da je to sve što on zna. "Okupacija Ukrajine nije naš plan, naš je plan zaštititi ljude od genocida koji provodi režim u Kijevu".

Dok je ukrajinski veleposlanik Sergij Kislicja čekao svoj red, na mobitelu je pratio zbivanja u svojoj zemlji iz minute u minutu. Kad je ustao progovoriti, nije niti pogledao svoj pripremljeni govor jer je, kako je rekao, "većinom već beskoristan". Podigao je primjerak Povelje Ujedinjenih naroda i pročitao paragraf u kojemu stoji da je članstvo u UN-u otvoreno svim državama koje vole mir i prihvaćaju obveze postavljene u Povelji.

"Rusija ne ispunjava niti jednu od tih obveza", optužio je Nebenzju i pozvao ga da porekne da je Ukrajina pod napadom. "Imate pametni telefon", rekao je ukrajinski predstavnik ruskom i izazvao ga da nazove svojeg šefa, ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

"Možete ovoga časa nazvati Lavrova. Možemo napraviti stanku da izađete i nazovete ga", rekao je Kislicja. Nebenzja je to odbio. "Već sam rekao sve što znam u ovom trenutku", odgovorio je. "Probuditi ministra Lavrova u ovom trenutku nije nešto što namjeravam učiniti".

Prošlo je već nešto više od sat vremena od početka sjednice, a okupljenim su predstavnicima na mobitel počele pristizati vijesti o eksplozijama u ukrajinskim gradovima. Nekolicina veleposlanika zatražila je da se ponovno obrate Vijeću kako bi jasno dali do znanja koliko se osjećaju prevareni.

"U istom trenutku dok smo se okupljali u ovom Vijeću kako bismo tražili mir, Putin je poslao poruku rata s potpunim prezirom za ovo Vijeće", rekla je Thomas-Greenfield. "Ovo je teška kriza!".

Ukrajinski predstavnik bijesno je zurio u Nebenzju i tražio od njega da odstupi kao predsjedavajući. "Ne postoji čistilište za ratne zločince", poručio je Kislicja. "Oni idu ravno u pakao!".

Nebenzja je ubrzo zaključio sastanak i izjavio kako ruska agresija nije usmjerena protiv naroda Ukrajine, nego protiv "hunte koja je na vlasti u Kijevu". Potom je ustao i otišao. Posljednji pokušaj postizanja mira u UN-u tako je propao i prije nego što je počeo, Putinovom objavom snimljenom i prije nego što je Nebenzja stigao na sjednicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:07