KONTRA SANKCIJAMA

Rat preokrenuo životne navike ruskih oligarha i milijunaša: Otkrivena je njihova nova meka

Nakon 24. veljače, njihovi privatni avioni preusmjeravaju se na centralnu Aziju i Bliski istok, a Dubai u šali već zovu ‘Dubaisk‘

Avion za koji se vjeruje da pripada ruskom oligarhu Eugenu Švidleru

 Peter Macdiarmid/Eyevine/Profimedia/Peter Macdiarmid/Eyevine/Profimedia

Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji preokrenuli su na glavu životne navike ruskih oligarha i milijunaša. Zbog sankcija veći dio svijeta zatvoren je za njih, a posebno njima omiljeni europski gradovi.

Prije invazije ruski bogataši najviše su letjeli za Pariz, Milano i Ženevu, ali nakon 24. veljače njihovi privatni avioni preusmjeravaju se na centralnu Aziju i Bliski istok, piše New York Times, na osnovi detaljne analize podataka o letovima privatnih aviona iz Rusije.

Na osnovi podataka o gotovo 2000 letova, NYT zaključuje da je do svibnja ruska bogataška elita dobila novi centar: Dubai. Sada ga iz šale zovu "Dubaisk".

Deseci tisuća Rusa napustili su zemlju u strahu da će Rusija zatvoriti granice, zbog straha od pojačane represije ili zato što su im poslovi ugroženi sankcijama. Novinari, aktivisti i informatičari preselili su se u obližnju Armeniju, Gruziju i Tursku, gdje Rusi mogu dolaziti bez viza. Oni koji se boje progona Putinova režima sklonili su se u zemlje poput Latvije i Njemačke. No bogataši i celebritiji svoju su novu prijestolnicu otkrili u Dubaiju.

Prije invazije, samo tri posto privatnih letova iz Rusije išlo je za Ujedinjene Arapske Emirate, odnosno Dubai, prema podacima koje je NYT dobio od RadarBoxa, kompanije koja prati kretanje zrakoplova. Analiza uključuje i privatne letove i one velikih zrakoplovnih kompanija, premda je jasno da se većina letova odnosi na male privatne avione.

Prije invazije omiljene destinacije bogatih Rusa bile su Velika Britanija, Francuska i Švicarska. No više nema vikend šoping-ekskurzija po luksuznim trgovinama zapadnih metropola. Umjesto njih, omiljene destinacije sada su u Turskoj, Kazahstanu i Azarbajdžanu.

Francuska je prije invazije prema ovim podacima imala 123 leta iz Rusije, danas niti jedan. Njemačka ih je imala 80, ostao je jedan, Poljska je imala 15, a ostala su 4. Hrvatska je imala dva leta, danas nijedan. Srbija je imala 52 leta, danas jedan. Izrael je recimo s 33 leta smanjio na 16, a Turska 74 povećala na 94. Sjedinjene Države su s Rusijom po NYT-u u promatranom razdoblju od 1. veljače do 15. ožujka imale 20 letova, a nakon uvođenja sankcija samo dva leta. Sedam letova nakon sankcija zabilježili su Maldivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:36