NOVA PRIJETNJA

Rat seli u svemir? Amerikanci objavili zabrinjavajuće izvješće: ‘Rusi imaju nuklearno oružje na koje nemamo odgovor‘

Ako Rusija lansira nuklearno oružje u svemir sam pojam ‘geopolitički sukob‘ postat će zastario; aktualni postaju "Ratovi zvijezda"
 Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia/Usa Today Network/ddp Usa/profimedia

"Sjedinjene Države informirale su Kongres i svoje saveznike u Europi o ruskom napretku u novom nuklearnom oružju u svemiru dizajniranom da ugrozi američku ekstenzivnu mrežu satelita." Početak je to glavne priče koju donosi New York Times, koja ukazuje da je pojam ‘geopolitički sukob‘ možda već pomalo zastario jer se globalni sukob, koji je eksplodirao nakon invazije Putinovog režima na Ukrajinu, izgleda seli u svemir. Ugledna američka novina odmah uz tezu kako Rusija ima razvijeno nuklearno oružje za svemir donosi pojašnjenje kako njime mogu uništavati civilnu i vojnu komunikacijsku infrastrukturu te ugroziti obavještajni nadzor, kao i ugroziti funkcioniranje američkih zapovjednih centara. "U ovome trenutku Sjedinjene Države nemaju mogućnost obraniti svoje satelite od takvih oružja", poručuje neimenovani bivši dužnosnik u NYT-u.

image
Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia/Usa Today Network/ddp Usa/profimedia

Otvara se pitanje sprema li se Rusija napustiti sporazum iz 1967. godine koji zabranjuje nuklearno oružje u orbiti. U ovom trenutku još ne postoje informacije o tome koliko je Rusija blizu lansiranja nuklearnog naoružanja u svemir.

Do informiranja Kongresa i europskih saveznika došlo je nakon mističnog poziva republikanskog predstavnika Michaela Turnera, Predsjednika Intelligence Committeea, da Bijela kuća deklasificira informacije, bez da je objasnio o čemu se točno radi.

Imamo, dakle, situaciju u kojoj Sjedinjene Države teško kontroliraju rast vojnih napetosti s Kinom, nejasno je kako će završiti krvavi sukob u Ukrajini u kojem je davno prebrojano više od 500.000 žrtava, dok se iz tjedna u tjedan množi broj teritorija u kojima je nužna vojna intervencija Amerike zbog izraelske odmazde u Gazi (Iran, Irak, Sirija, Jemen, Libanon…), a iznenada je svijet dobio informaciju da se nešto priprema na rubu univerzuma. Sve to dogodilo se za mandata Joea Bidena, čija je administracija navodno bijesna jer je Turner zatražio deklasifikaciju.

image

Joe Biden

Jim Watson/Afp

"Zabrinutost oko postavljanja nuklearnog oružja u svemir seže 50 godina unazad; čak je bila i tema epizode Zvjezdanih staza u kasnim 1960-ima, baš kad je ugovor stupio na snagu. Sjedinjene Države eksperimentirale su s verzijama tehnologije, ali ih nikad nisu primijenile. Rusija je desetljećima razvijala svoje svemirske sposobnosti. Američki vojni dužnosnici upozorili su da se i Rusija i Kina kreću prema većoj militarizaciji svemira, dok sve tri supersile rade na načinima da zaslijepe druge. Izvješće objavljeno prošle godine istaknulo je ruski razvoj oružja za zasljepljivanje drugih satelita, ali je napomenulo da se Rusija suzdržala od korištenja cijelog niza protusatelitskih sposobnosti koje je razvila. Postavljanje nuklearnog oružja u svemir bilo bi značajan napredak u ruskoj tehnologiji i potencijalno dramatična eskalacija. Ugovor o svemiru zabranjuje nuklearno oružje u svemiru, ali Rusija izlazi iz mnogih ugovora o kontroli naoružanja iz Hladnog rata, smatrajući ih ograničenjem svog najvažnijeg izvora vojne moći", piše New York Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 19:00