VRH NOVINARSTVA

Rat u Iraku, korupcija, siromašni i katastrofe glavni 'osvajači' Pulitzerove nagrade

 AP

NEW YORK - Slavodobitnici najprestižnije američke nagrade za novinarstvo proglašeni su u ponedjeljak u New Yorku.

Pulitzerova nagrada za javnu službu dodijeljena je listu Herald Courier iz Bristola u Virginiji čiji je novinar, Daniele Gilbert, otkrio malverzacije oko prodaje prirodnog plina zemljoposjednicima na jugu Virginije. Njegov je članak pokrenuo i saveznu istragu parlamenta.

U kategoriji izvještavanja u prijelomnoj vijesti (breaking news) Pulitzer je otišao u ruke redakcije The Seattle Timesa koja se pokazala iznimno sposobnom pri pokrivanju incidenta s ubojstvom četvorice policajaca u predgrađu Seattlea te 40-satnoj potjeri za ubojicom.

Barbara Laker i Wendy Ruderman iz Philadelphia Daily Newsa za priču o otpadničkoj policijskoj ekipi za suzbijanje narkotike dobile su prestižnu novinarsku nagradu u kategoriji za istraživačko novinarstvo dok je novinarka ProPublica, Seri Fink, istu zavrijedila pričom o liječnicima jedne bolnice odsječene uraganom Katrina 2005.

Najbolji novinari analitičar su Michael Moss te još neki članovi redakcije The New York Timesa koji su tu laskavu titulu dobili pričom o hamburgerima zatrovanim bakterijama i drugim problemima vezanim uz sigurnost hrane u SAD-u. Također, redakcija TNYT-a te novinar Matt Richtel osvojili su i Pulitzera za nacionalno izvještavanje. Žiri su posebno zanimljive bile njihove priče o opasnoj uporabi mobitela, računala i drugih naprava tijekom upravljanja motornim vozilima.

Pisanje o prijevari i zlouporabi položaja u programu skrbi za djecu siromašnih roditelja donijelo je Raquelu Rutledgeu iz Milwaukee Journal Sentinela nagradu za lokalno izvještavanje.

Novinar The Washington Posta, Anthony Shadid dobio je nagradu za međunarodno izvještavanje dok je njegov kolega Gene Weingarten nagrađen u kategoriji posebnog priloga. Dodatni uspjeh novinara The Washington Posta zaključuju Kathleen Parker, koja je slavodobitnica Pulitzera za komentar, te Sarah Kaufman koja je triumfirala na području umjetničke kritike.

Najbolje uvodnike pisali su Tod Robberson, Colleen McCain Nelson i William McKenzie iz Dallas Morning Newsa koji su za to i nagrađeni.

Nagradu za njabolju karikaturu dobio je Mark Fiore.

Mary Ching iz The Des Moines Registera nagrađena je nagradom za prijelomnu fotografiju za snimku spasitelja koji pokušava iz vode izvući jednu ženu. Najbolji fotograf reporter je Craig F. Walker iz Denever Posta koji je portretirao tinejdžera Iana Fishera tijekom njegovog prijavljivanja u vojsku te odlaska u Irak.

U ponedjeljak su objavljena i imena Pulitzerovih nagrada za umjetnost. U kategoriji beletristike prestižnu je nagradu osvojio roman Tinkers Paula Hardinga. Najbolja drama je rock mjuzikl Next to Normal čiju glazbu potpisuje Tom Kitta, a tekst i stihove Briana Yorkeya.

'Lords of Finance: The Bankers Who Broke the World' spisatelja Liaquata Ahameda najbolje je djelo u kategoriji povijesne literature dok je biografija 'The First Tycoon: The Epic Life of Cornelius Vanderbilt by T.J. Stiles', autora Alfreda Knopfa, najbolja u svojoj kategoriji.

Pjesnikinja Rae Armantrout nagrađena je u kategoriji poezije za svoje djelo 'Versed' dok je u publicistici nagrađen autor David Hoffman za knjigu 'The Dead Hand: The Untold Story of the Cold War Arms Race and Its Dangerous Legacy'.

U kategoriji glazbe nagrađen je Violinski koncert Jennifera Higdona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:16