KRVAVI OBRAČUNI

RAT U UKRAJINI Objavljen dokaz da je većina boraca među separatistima stigla iz Rusije

Dvoje poginulo, a u Parizu se očekuje susret Vladimira Putina i Petroa Porošenka
 AFP

Borbe na istoku Ukrajine nastavile su se i danas, a oko Slovjanska je, kako javljaju agencije, u sukobima proruskih pobunjenika i snaga vlade u Kijevu poginulo najmanje dvoje ljudi dok ih je više ranjeno.

Ukrajinski je izabrani predsjednik Petro Porošenko već ranije rekao kako je spreman na razgovore s pobunjenicima s istoka zemlje, ali ne s teroristima koji moraju položiti oružje. Stoga je najavio nastavak i jačanje vojne operacije preuzimanja nadzora nad svim gradovima u toj pobunjenoj regiji.

Njegova je odluka dodatno učvršćena u četvrtak kad su separatisti srušili ukrajinski helikopter u kojem je poginulo 13 vojnika i jedan general.

Mediji pak iznose sve više potvrda da je većina boraca među separatistima stigla u Ukrajinu iz Rusije. Naime, novinari su bili svjedoci slanja kovčega s tijelima pobunjenika poginulih u ovotjednim sukobima natrag u Rusiju.

Čečenski lider Ramzan Kadirov, koji uživa podršku Moskve, izjavio je pak kako je moguće da među pobunjenicima ima nekih boraca iz tog dijela Rusije, ali da ondje nije niti jedna regularna postrojba jer bi to bilo moguće samo ako Putin tako naredi. A još nije, navodno.

I dok se sukobima i dalje ne vidi kraja - dobra je vijest jedino da su se regularne postrojbe ruske vojske u velikoj mjeri povukle s ukrajinske granice, ali su, prema nekim navodima, ondje ipak ostavile većinu vojne opreme - nastavljaju se diplomatske i političke aktivnosti.

Ukrajina je tako u petak uplatila više od 780 milijuna dolara duga za plin ruskoj tvrtki Gazprom te se sada svi na Zapadu nadaju da će se trojni pregovori EK - Kijev - Moskva nastaviti već u ponedjeljak da bi se pronašlo zadovoljavajuće rješenje, a da Rusija ne bi obustavila dostavu plina.

Što se pak diplomacije tiče, sve su oči sada uprte u summit u povodu 70. obljetnice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji, poznatog dana D.

Večer prije svečanosti francuski predsjednik Francoise Hollande će se u Parizu sastati s kremaljskim carem Putinom, a nije isključen ni susret moskovskog lidera s Porošenkom, koji je također pozvan u Francusku.

Ruski avion koji radar uopće ne vidi

Kao mogući dodatni pritisak na vladu u Kijevu može se protumačiti rusko predstavljanje novog “nevidljivog” zrakoplova Suhoj PAK-FA 50 na kojem je bio i predsjednik Putin. Tvrde da je riječ o zrakoplovu koji je u gotovo svim performansama bolji od američkog F-22 Raptora. Nevidljivost ne postiže poznatom tehnologijom, nego je riječ o novim, nanotehnološkim materijalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:59