VLATKO CVRTILA

‘Rat u Ukrajini trajat će još jedno duže vrijeme. Kineska mirovna inicijativa? To je naprosto neostvarivo‘

Oprema koju će Ukrajina sad dobiti od Zapada je nedovoljna, a Rusija je na okupiranom teritoriju napravila obrambene fortifikacije

Bahmut; Vlatko Cvrtila

 AFP, Ranko Suvar/CROPIX

Rektor Sveučilišta Vern, prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, rekao je u petak u HTV-ovom središnjem Dnevniku, na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, da ulazimo u fazu rata koja će biti izuzetno neizvjesna te da će rat trajati još duže vrijeme.

Upitan koliki bi ratni napori bili potrebni da Ukrajina dođe na svoje administrativne granice kako želi, Cvrtila je odgovorio da će to biti izuzetno teško.

- Ukrajini prije svega nedostaje naoružanja i vojne opreme kojom bi to mogla učiniti - rekao je.

Dodao je kako je oprema koju će Ukrajina sad dobiti od Zapada nedovoljna i da je Rusija, s druge strane, u dijelovima okupiranog ukrajinskog teritorija napravila obrambene fortifikacije.

- To samo znači da ulazimo u jednu fazu rata koja će biti izuzetno neizvjesna. S jedne strane, Ukrajina želi te teritorije osloboditi, Rusija se dobro ukopala i ima ih snage braniti pa možemo reći da će taj rat i taj sukob trajati još jedno duže vrijeme - izjavio je Cvrtila.

Rektor je rekao i da je Bahmut u ovom trenutku ključna točka međusobnih borbi, izuzetno strateški važan i za jednu i za drugu stranu.

- Bahmut je točka u kojoj se vode velike borbe, on je izuzetno važan za rusku stranu. On strateški zapravo nema tu važnost da će nešto značajno promijeniti u ratovanju, ali za Ruse ima važnost jer, nakon što su izgubili Herson, žele osvojiti neki grad, odnosno neko mjesto koje bi značilo kao neku njihovu pobjedu - rekao je Cvrtila za HTV-ov središnji Dnevnik.

- S druge strane, Ukrajina ih nastoji upravo tu zadržati da što veću koncentraciju snaga tamo dovedu jer onda nemaju pritisak na drugim dijelovima fronta - dodao je.

Cvrtila je, među ostalim, rekao i da je Kina izašla s mirovnom inicijativom u koju ni sama ne vjeruje kako bi smanjila pritiske da osudi agresiju.

- Ono što su tamo zapisali je naprosto neostvarivo - rekao je, dodajući da ćemo tu inicijativu "svi zaboraviti za nekoliko dana".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:43