SUKOB NA POMOLU?

Rat za Tajvan nikad nije bio izvjesniji: Kina pokušava uspostaviti kontrolu, SAD pojačava vojnu prisutnost

Analitičari smatraju kako bi ovo mogao biti znak da će se obistiniti najava Kine da iskoristi vojna sredstva

Kina na Tajvan, demokratsko područje na kojem živi više od 24 milijuna ljudi, gleda kao na svoj teritorij, iako ga nikada nije u potpunosti kontrolirala

 Sam Yeh/AFP

Kina diljem Tajvanskog tjesnaca pokušava uspostaviti "novo normalno" stanje te ponovno zagospodariti tim područjem.

Peking je pojačao svoju vojnu prisutnost u tom 180 kilometara dugom morskom tjesnacu, koji Kinu odvaja od Tajvana, ali i u zraku. Sve se to događa nedugo nakon što je predsjednica američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi ranije ovog mjeseca posjetila Tajvan, nakon čega su se podigle tenzije između SAD-a i Kine.

Analitičari smatraju kako bi ovo mogao biti znak da će se ostvariti najava Kine da će iskoristiti vojna sredstva ako jedan tako visoki američki dužnosnik posjeti Tajvan. Vjeruje se kako je posjet Nancy Pelosi destabilizirao regiju i narušio "status quo".

- Peking pokušava uspostaviti "novo normalno" na Tajvanu i potpuno ga kontrolirati - rekao je zamjenik američkog državnog tajnika za obranu Colin Kahl, prenosi CNN.

No, podaci tajvanskog ministarstva pokazuju kako Tajvan neće ostati "skrštenih ruku".

Nekoliko minuta nakon što je Pelosi sletjela na otok, Narodnooslobodilačka armija Kine (PLA) najavila je ekstenzivne vojne vježbe u najmanje šest zona oko Tajvana. Manevri su uključivali lansiranje balističkih projektila u more, gdje su se nalazile kineske postrojbe, kao i probijanje "crvene linije" u zračnom prostoru jer su se u njemu pojavili deseci tajvanskih borbenih zrakoplova.

Iako su vježbe službeno dovršene, brojni zrakoplovi nastavili su se kretati inače zabranjenim prostorom. Zračna linija probijena je i mjesec dana ranije, no nije objavljeno koliko je zrakoplova sudjelovalo u toj operaciji.

Kineski analitičari vjeruju kako Narodnooslobodilačka armija Kine neće odustati od vojnih vježbi te da bi one mogle umoriti Tajvan i njegove saveznike, uključujući i SAD.

Ipak, američki dužnosnik Daniel Kritenbrink smatra kako su akcije PLA destabilizirajuće, provokativne i bez presedana.

Rekao je kako PLA narušava sporazum kojeg su se obje strane držale više od šezdeset godina.

Svi se boje novog rata. Kina na Tajvan, demokratsko područje na kojem živi više od 24 milijuna ljudi, gleda kao na svoj teritorij, iako ga nikada nije u potpunosti kontrolirala. Godinama želi "ujediniti" otok s kopnom, pa čak i ako je za to potrebna sila. Analitičari upozoravaju da bi tajvanske vojne provokacije mogle izazvati silovit odgovor.

- Vojne vježbe u kojima se simuliraju stvarne borbe postale su normalne. Kina bi se mogla odlučiti za pokretanje prave bitke - smatra novinar Chen Feng.

Peking se, smatra se u izvješću China Power Projecta, neće dugo suzdržavati od vojnih vježbi ili ozbiljnijih intervencija.

SAD se ranijim sporazumima obvezao Tajvanu pružiti podršku u vidu naoružanja, ali odbijaju reći hoće li im pružiti pomoć odluči li se Kina na napad. Ipak, poruke s vrha govore kako će "Amerika odgovoriti u tom slučaju".

Savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za Indo-pacifik Kurt Campbell kaže kako će se SAD zasad poslužiti svojom uobičajenom taktikom "slobode navigacije", te će nastaviti letjeti i ploviti međunarodnim vodama u blizini i ojačavati svoju vojnu prisutnost.

Kineski veleposlanik Qin Gang smatra kako je to samo dolijevanje ulja na vatru te je pozvao američke kolege da radije porade na deeskalaciji sukoba.

Zapovjednik 7. flote američke mornarice sa sjedištem u Japanu, viceadmiral Karl Thomas, rekao je da Washington ne može dopustiti da stvari ostanu kakve jesu, uspoređujući trenutnu situaciju s onim što se dogodilo u Južnom kineskom moru.

Kina tvrdi kako je gotovo sva ta vodena površina njezin teritorij. Na umjetnim otocima izgradili su vojne utvrde, unatoč odluci suda Ujedinjenih naroda da to nema pravo učiniti i obećanju Pekinga da ih neće militarizirati.

"To bi trebalo natjerati svijet da se probudi i shvati da ljudi mogu reći jedno, ali ako niste oprezni, nekoliko godina kasnije stvari će biti sasvim drugačije", rekao je Thomas u Singapuru.

Rekao je i da SAD ne može samo mirno promatrati što se događa oko Tajvana.

"Znam da gorila u sobi lansira projektile iznad Tajvana", rekao je Thomas.

"Ako dopuštamo da se to događa, ta situacija će postati normalna. A to je neprihvatljivo", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. kolovoz 2022 07:39