NA UDARU KRITIKA

Rat živcima Bruxellesa i Orbána, Mađari se kockaju s 22 mlrd. eura: ‘Diskriminiraju na osnovi seksualne orijentacije!‘

Hitno potrebni novci iz kohezijskih fondova zasad se neće osloboditi jer Mađari tek trebaju ispuniti niz uvjeta koji se odnose na vladavinu prava

Viktor Orban

 Gabriel Bouys/Afp

Bruxelles je odlučio pauzirati financijsku pomoć Mađarskoj iz kohezijskog fonda jer vlada premijera Viktora Orbána tek treba provesti reforme koje bi trebale osigurati neovisnost pravosuđa.

Europska komisija priopćila je ovog tjedna da je postigla sveobuhvatni sporazum s Budimpeštom o financiranju za proračunsko razdoblje od 2021. do 2027. godine. No većina od 22 milijarde eura novca iz EU fondova zasad se neće osloboditi jer Mađari tek trebaju ispuniti niz uvjeta koji se odnose na vladavinu prava.

"Kohezijska ulaganja pomoći će transformirati Mađarsku u pravednije, zelenije i uravnoteženije gospodarstvo i društvo", rekla je Elisa Ferreira, povjerenica za koheziju i reforme. "Međutim, ta ulaganja mogu biti učinkovita samo ako ih prati odgovarajuće institucionalno i pravno okruženje i ako se provode u skladu s pravilima i vrijednostima EU-a", istaknula je.

Ova će odluka svakako dodatno naglasiti fiskalne izazove s kojima se suočava Orbán, koji jedva čeka da otključa financiranje iz EU fondova nakon strmoglavog pada mađarske forinte. Budimpešta se godinama bori s briselskom procjenom koja se tiče vladavine prava u Mađarskoj. Ministri EU-a prošli su tjedan potpisali odluku komisije da uskrati oko 6,3 milijarde eura financiranja zbog kršenja vladavine prava. Posljednja odluka utječe na širi fond europskog novca, a odnosi se na odredbe povezane s Poveljom o temeljnim pravima EU-a.

Prema pravilima, službenici Komisije moraju provjeriti usklađenost s Poveljom prije nego što udovolje financijskim potraživanjima država članica. Kako navodi EU povjerenstvo, ograničenje neovisnost mađarskog pravosuđa za sada će spriječiti ta odobrenja.

Iz Bruxellesa također inzistiraju i na tome da će određene isplate biti zaustavljene zbog mađarskog zakona koji diskriminira ljude na temelju njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

"Nastavit ćemo raditi s mađarskim vlastima kako bismo prevladali ovu situaciju", poručila je Ferreira.

Vijeće EU-a prošlog je tjedna odobrilo zahtjev Mađarske koji se tiče potraživanja za oporavak od pandemije, godinu i pol nakon što je Budimpešta podnijela zahtjev. Ali isplate prema ovoj shemi neće biti izvršene sve dok se ne provedu ključne reforme vladavine prava, među njima i promjene koje osiguravaju neovisnost pravosuđa.

Orbanova vlada, s druge strane, samo potpisivanje sporazuma o financiranju pokušava predstaviti kao pobjedu.

"Postigli smo cilj: do kraja godine potpisali smo sve sporazume s EK-a koji nam omogućuju pristup fondovima EU-a", rekao je ministar za pitanja EU-a Tibor Navracsics.

Međutim, Orbánov ministar nije se osvrnuo na uvjete iz Povelje o temeljnim pravima i nije bio dostupan za daljnje komentare, ističe Financial Times.

Ovakav pristup Europske komisije prema Mađarskoj svakako će se odraziti i na Poljsku koja je također na udaru kritika zbog neovisnosti pravosuđa. Inače, Poljaci bi od 2021. do 2027. trebali dobiti kohezijska sredstva u vrijednosti od 76,5 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 04:48