NOVI CENTAR EUROPE

Ratna preobrazba uspavanog grada: Hoteli prepuni, aerodrom zatrpan, svjetske zvijezde na ulici...

Snimateljske ekipe, dopisnici, fikseri, vojnici, globalni čelnici, humanitarni radnici, pa čak i Ben Stiller, svi su se pojavili u Rzeszowu u posljednje vrijeme

Rzeszow

 Damian Burzykowski/Zuma Press/Profimedia/Damian Burzykowski/zuma Press/profimedia

Blue Diamond Hotel Active Spa ima sve što je potrebno posjetitelju za opuštajući boravak: bazene, tretmane lica, masaže i vrhunske restorane. Manje je uočljivo ono što ga je učinilo mjestom izbora za vladino i vojno osoblje. Hotel s 51 sobom u blizini Rzeszowa u jugoistočnoj Poljskoj transformiran je nakon ruske invazije na Ukrajinu zbog blizine rata. Tijekom proteklih 10-ak mjeseci ugostio je nebrojene dužnosnike i čak služio kao improvizirana baza za humanitarni tim Ujedinjenih naroda.

"Imamo 100% popunjenih kapaciteta od početka sukoba", ispričao je Slawomir Barczak, koji je suvlasnik tog hotela smještenog manje od 80 kilometara od ukrajinske granice. "Svijet je došao k nama", kaže Barczak. U pravu je jer rat pretvara uspavani grad u svjetska vrata Ukrajine. Rzeszow je poznat po svojoj ulozi u aeronautičkoj industriji, sada igra ključnu ulogu u naporu da se osujeti Vladimir Putin.

Snimateljske ekipe, dopisnici, fikseri, vojnici, globalni čelnici, humanitarni radnici, pa čak i Ben Stiller, svi su se pojavili u posljednje vrijeme, i u tom procesu skrenuli pozornost svijeta na grad smješten na rubu Poljske. Da Rusija nije napala Ukrajinu, zasigurno, mnogi izvan Poljske nikad prije ne bi čuli za njega, a kamoli znali kako se izgovara njegovo ime, a sada o njemu pišu Bloomberg i drugi zapadni internetski portali.

image

Rzeszow

Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Rzeszow, grad od oko 200.000 stanovnika pretvorio se u glavna međunarodna vrata ukrajinskog rata koji je počeo prije gotovo godinu dana i pokazuje znakove intenziviranja, a ne kraja. Uspavana zračna luka u Rzeszowu je jedno od glavnih središta regije nakon što je postala američka vojna baza. Predsjednik Joe Biden stigao je ondje u ožujku 2022., a ukrajinski Volodimir Zelenski odatle je odletio za Washington. Iz Rsezsowa, konvoji kamiona prepuni humanitarne pomoći ili vojne opreme odlaze dan i noć pod jakom policijskom zaštitom, isporučujući robu preko granice i često do Lavova, najvećeg zapadnog grada Ukrajine. Američki projektili Patriot vidljivi su iznad ograde od zelene cerade.

Zračna luka ne objavljuje detalje o vojnom prometu, ali prema Michalu Tabiszu, zamjeniku predsjednika zračne luke. "Bili smo regionalna zračna luka s 15 do 20 letova dnevno", rekao je Tabisz u svom uredu s pogledom na pistu. "Sada smo najbolje sletište na prvoj liniji globalnog sukoba i to se vjerojatno neće promijeniti u skorije vrijeme." Uostalom, tijekom polusatnog intervjua koji je dao Bloombergu, sletjela su dva vojna transportna zrakoplova C-17, zajedno s američkim jurišnim helikopterom Apache.

image

Rzeszow

Darek Delmanowicz/Pap/Profimedia/Darek Delmanowicz/pap/profimedia

Rzeszow je proživio promjene karakteristične za nestabilnu povijest istočne Europe. Samo od početka 20. stoljeća bio je dio Austro-Ugarskog Carstva, pa pod sovjetskom kontrolom, onda je vraćen Poljskoj, potom su ga zauzeli njemački nacist koji su istrijebili židovsku polovicu gradskog stanovništva da bi nakon 1945. proveo 45 godina iza Željezne zavjese. Ekonomski gledano, to je pola tisućljeća bilo glavno trgovačko mjesto između Lavova i bivše poljske prijestolnice Krakova, proizvodeći keramiku, nakit i staklo. Nedavno je postao središte poljske aeronautičke industrije s vodećim tehničkim sveučilištem i mnoštvom stranih ulagača, uključujući najvećeg gradskog poslodavca, Pratt & Whitney.

U prvim tjednima rata Rzeszow je također bio prvi grad u koji su pristizale ukrajinske izbjeglice. U jednom trenutku u ožujku, bilo je 100.000 izbjeglica, što je povećalo broj stanovnika za 50 posto, a domaći stanovnici su sklanjali pristigle Ukrajince u svoje domove. Niti sada dobiti sobu u Blue Diamondu ili pronaći privatni smještaj nije lako jer se na temelju podataka mobilnih telefona procjenjuje da u gradu ima oko 30.000 dodatnih stanovnika. Stan za iznajmljivanje je "rijetkost poput čuda", rekla je zamjenica gradonačelnika Kristina Stachowska.

Gradske vlasti su sada usredotočene na probleme kao što je opskrba 1500 ukrajinske djece koja pohađaju njegove škole i pronalaženje sredstava za dodatno prikupljanje smeća i recikliranje. "Ne znamo dolazi li još jedan val izbjeglica ove zime ili će rat završiti i započeti obnova, ali moramo biti spremni", rekla je Stachowska u gradskoj vijećnici iz 16. stoljeća u Rzeszowu koja gleda na glavni trg.

Rzeszow je već pokazao svoju sposobnost da živi s neizbježnim rizicima. Stanovnici su dobili još jedan podsjetnik koliko su blizu rata - i koliko brzo može doći do eskalacije - kada je u studenom, zalutali ukrajinski projektil eksplodirao u Przewodowu istočnije uz granicu u studenom i ubio dvoje ljudi.

image

Rzeszow

Burzykowski Damian/newspix/abaca/Abaca Press/Profimedia/Burzykowski Damian/newspix/abaca/abaca Press/profimedia

Ali grad se prilagodio. U prvim tjednima rata nemilosrdna tutnjava vojnih i teretnih zrakoplova mnogima je zaustavljala san, no zračni most traje 10 mjeseci i lokalno stanovništvo se naviklo na buku, rekao je Barczak iz Blue Diamonda, koji se nalazi pored zračne luke. Čak deset Boeing 747 jumbo jetova koji prevoze teret slijeću i polijeću tijekom jednog dana, povrh redovnog komercijalnog prometa. Zračna luka također uključuje medicinsko-evakuacijski centar koji ranjene vojnike odvozi u specijalizirane bolnice diljem zapadne Europe.

Lufthansa AG je u prosincu objavila da ponovno pokreće letove iz Rzeszowa, odražavajući potražnju za putovanjima u grad. Engleski, francuski i njemački jezici redovito se čuju u restoranima i barovima duž povijesnog središta Rzeszowa. Jedan bar uvozi američku govedinu vrhunske kvalitete kako bi privukao više stranaca, dok pizzerija koja je dostavljala hranu tijekom Bidenovog posjeta ima novi najprodavaniji proizvod: "Spicy Joe, pizzu" s feferonima, ljutim papričicama i maslinama koja je ukrašena američkom zastavom na čačkalici.

U Blue Diamondu, Slawomir Barczak će objasniti kako je rat u Ukrajini potresao ljude u Rzeszowu iz bilo kakvog samozadovoljstva da će Poljska biti zaštićena od sukoba jer je članica EU i NATO-a. Zato je grad tako spremno otvorio svoja vrata za izbjeglice i humanitarne napore. "U prvim danima rata, neki od mojih prijatelja spakirali su u svoje automobile torbe za noćenje kako bi u svakom trenutku bili spremni krenuti autocestom na zapad. Ali s vremenom smo se navikli gdje jesmo. Jednostavno, ljudi su se navikli na rat u susjedstvu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 06:47