'PREŠLI CRVENU CRTU'

RATNA ZVONA U UKRAJINI Zapovjednik NATO-a: 'Rusi su stigli s tenkovima i artiljerijom'

Vrhovni zapovjednik NATO-a za Europu izjavio je da su ruske trupe ušle na teritorij Ukrajine
 AFP

KIJEV - Vrhovni zapovjednik NATO-a za Europu izvijestio je u srijedu kako su ruske trupe ušle ovog tjedna u Ukrajinu.

- Uočeni su ruski tenkovi, artiljerija, sustavi protuzračne obrane i ruske borbene trupe - kazao je američki general Philip Breedlove u Bugarskoj.

Stigla je najava i da će Vijeće sigurnosti UN-a zbog novog razvoja događaja uskoro održati izvanrednu sjednicu.

Rusija u međuvremenu konstantno poriče da je poslala trupe na istok Ukrajine kako bi poduprla proruske separatiste, ipak, pobunjenici su priznali da im pomažu 'volonteri' iz Rusije.

U srijedu ujutro Donjeck, grad na istoku Ukrajine koji je u rukama pobunjenika, potresla je teška topnička vatra. Nejasno je s koje strane je došla, od vladinih snaga ili samih pobunjenika. Također, zabilježene su borbe u blizini Luganska. Jedan ukrajinski vojnik je ubijen i još jedan ranjen sjeverno od grada, kada su pobunjenici napali vladine položaje, izvijestile su sigurnosne snage Ukrajine.

Ukrajinska vlada objavila je da je Rusija prešla crvenu crtu i da se Kijev ponovno priprema za rat na istoku zemlje.

Glavni zadatak oružanih snaga je 'priprema za borbu' u vrijeme kada proruski separatisti gomilaju snage, rekao je ministar obrane Stepan Poltorak na sastanku vlade u Kijevu, prenose lokalni mediji.

Premijer Arsenij Jacenjuk uvjeravao je da vlada čini sve kako bi se situacija smirila te je optužio Rusiju i separatiste da rade suprotno.

- Svijet ne pati od daltonizma, crvena linija prijeđena je ne desetke, nego stotine puta, rekao je premijer.

Ukrajinsko vijeće nacionalne sigurnosti kaže da separatisti i ruska vojska gomilaju snage na istoku zemlje pod njihovom kontrolom.

Velike pokrete vojske u posljednjih nekoliko dana potvrdili su promatrači OESS-a.

Glavni zapovjednik NATO-a za Europu, američki general Philip Breedlove, rekao je u utorak da je i Savez uočio dopremu teškog naoružanja na istok Ukrajine.

Separatisti su ponovno odbacili tvrdnje da posjeduju rusko oružje i objasnili da premještaju vojnike u Donjeck jer grad bombardiraju vladine snage.

- Imamo puno oklopnih vozila koja smo zarobili od ukrajinske vojske, to su sada naši trofeji, rekao je ruskoj agenciji Interfax Boris Litvinov, jedan od vođa pobunjenika u Donjecku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:28