‘BITKA‘ U ŠUMI

Ratne igre na ‘najopasnijoj točki svijeta‘: ‘Ovo je Ahilova peta NATO-a. Ako ovdje Rusi krenu...‘

Operacija NATO-a u Latviji imala je kodno ime ‘Titan Shield‘

Arhivska fotografija

 Peřina Luděk/Čtk/Profimedia

NATO snage za jačanje prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence) održale su vojnu vježbu u Latviji kako bi testirale logistiku brzog prolaska NATO trupa i opreme kroz koridor Suwalki, strateški važnog područja između ruske enklave Kalinjingrad i Bjelorusije.

Novinar britanskog Timesa Oliver Moody dobio je priliku prisustvovati NATO-ovoj vojnoj vježbi velikih razmjera kodnog imena "Titan Shield", koja se ovih dana održava u latvijskom kampu Adazi.

"Dok smo se motali po poligonu u civilnom transporteru, prošli smo pored tima za pronalazak i uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava iz Albanije, španjolske topničke jedinice koja se odmarala od baražnih gađanja na svojim samohodnim haubicama M109 i britanskih JTAC timova u Eurofighter Typhoonima za izviđanje i udare.

S jedne strane šume, preko fronte isprepletenih rovova i zemunica koje se protežu nekoliko kilometara južno od rijeke Puske, bilo je oko tisuću vojnika iz Kanade, Italije, Španjolske i osam drugih zemalja, pucajući iz poljskih tenkova, slovenskih haubica i američkih raketnih sustava Patriot", piše Moody.

Jedan od ciljeva vježbe u Latviji bila je testirati logistiku brzog prolaska NATO trupa i opreme kroz prevlaku Suwalki, koja se naziva i "Ahilovom petom NATO saveza". Riječ je o pojasu kopna od 100-tinjak kilometara koji se proteže granicom između Poljske i Litve. U slučaju da ga Moskva zauzme, tri baltičke države, Litva, Latvija i Estonija, bile bi odsječene od ostalih NATO saveznika.

Međutim, glavna poanta simulacije rata u Latviji bila je vježbati oblik ratovanja koji je vrlo različit od asimetričnih sukoba u kojima se NATO borio posljednja dva desetljeća.

"Svrha ove vježbe je usredotočiti se na obrambene operacije u konvencionalnom scenariju, s vojnicima ukopanim i štiteći dio terena od neprijatelja koji napreduje. Ovo je nešto što nismo radili jako dugo", rekao je za The Times potpukovnik Daniel Vincent, kanadski zapovjednik borbene grupe NATO-a u Latviji.

Vođenje obrambene bitke protiv ruskih snaga zahtijevalo bi od NATO-a koordinaciju topništva, pješaštva, borbenih zrakoplova, mornaričkih brodova, sustava protuzračne obrane, bespilotnih letjelica i elektroničkih komunikacijskih usluga iz više od 20 zemalja.

U takvom sukobu bi se na istoj strani našli vojnici koji ne dijele uvijek međusobno kompatibilno oružje i komunikacijske sustave. Nacionalni sustavi obuke se razlikuju, a problem predstavlja i jezik. Ne razumiju svi vojnici u istoj mjeri engleski jezik, koji se koristi kao lingua franca. Zbog toga su u prošlotjednoj simulaciji rata prednost imale britanske snage, unatoč tome što su bili brojčano nadjačane.

Guy Parker, zapovjednik britanskih snaga u NATO vježbi, rekao je da je jedno od ključnih otkrića bilo da njegovi vojnici imaju "neproporcionalan učinak noću" kada je razlika u koheziji i taktičkoj fleksibilnosti bila najočitija.

"[Druga strana] je stalno gubila zbog miješanja raznih nacija. Oni nisu imali isto kolektivno razumijevanje kako će se boriti. Imali su 11 različitih nacija, od kojih mnoge govore engleski kao drugi ili čak treći jezik, dok sam ja imao vrlo malu kolektivnu snagu koja je zajedno već skoro šest mjeseci. Kao rezultat toga, mislim da su u bitci vjerojatno podcijenili našu spremnost da pobijedimo", objasnio je Parker.

Djelujući u vrlo pokretljivim timovima od pola tuceta vojnika, Britanci, koji su u vježbi bili napadači, su pod okriljem mraka počeli ispitivati front. Jedna skupina u vozilu Jackal zaobišla je južno krilo branitelja i stigla do topničkih položaja. Drugi su uništili kanadske i španjolske oklopne transportere s protutenkovskim raketama Javelin.

Daniel Vincent, zapovjednik kanadske borbene grupe, rekao je da je bio impresioniran sveukupnom kohezijom svojih trupa u danim okolnostima. "Naši su vojnici toliko dugo sudjelovali u protupobunjeničkim operacijama u Iraku i Afganistanu da smo nažalost dosad izbjegavali ove vrste vježbi. Moramo se vratiti tom obrambenom načinu razmišljanja, kako bismo na neki način ponovno otkrili kako trebamo izvoditi obrambene operacije u konvencionalnom okruženju", istaknuo je Vincent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:10