USS JOHN MCCAIN

RATNI BROD KOJI NOSI IME POKOJNOG SENATORA POSVAĐAO PENTAGON I BIJELU KUĆU 'Tražili su od nas da ne bude u Trumpovu vidokrugu, nismo poslušali'

 REUTERS

Čelnik Pentagona u nedjelju je potvrdio da je Bijela Kuća pokušala maknuti američki ratni brod koji nosi ime pokojnog senatora Johna McCaina tijekom posjeta predsjednika Donalda Trumpa Japanu i prosvjedovao zbog "politiziranja vojne svečanosti".

Trumpovo osoblje "izravno" je kontaktiralo 7. flotu stacioniranu u Japanu i "dalo izravnu uputu da USS John McCain ne bude u (Trumpovu) vidokrugu", rekao je privremeni ministar obrane Patrick Shanahan, potvrdivši informacije koje je u srijedu objavio list Wall Street Journal.

"Uputa nije bila provedena", istaknuo je Shanahan u zrakoplovu za Seul, treću etapu svoje azijske turneje.

Dodao je kako se oslanja na rezultate istrage koju je proveo šefa njegova ureda, s ciljem da utvrdi činjenice o tom slučaju koji se provlači kroz cjelo putovanje.

Žaleći zbog incidenta, Shanahan je istovremeno odbacio medijske navode po kojima je ime Johna McCaina, heroja vijetnamskog rata kojega Trump mrzi, namjerno prekriveno ceradom prije dolaska Trumpa 28. svibnja.

"Nema šanse da je vojska ispolitizirana", ustvrdio je.

Prema navodima njegova glasnogovornika, potpukovnika Joe Buccina, Shanahan je u petak dao nalog šefu svoga ureda da prosvjeduje u Bijeloj kući i podsjeti članove predsjednikova osoblja da politici nije mjesto u vojsci.

Shanahan je odbacio zahtjev vojnog inspektora da otvori službenu istragu, ali je rekao da je nazvao Cindy McCain, udovicu bivšeg predsjedničkog kandidata koji je u 81. godini preminuo 25. kolovoza 2018. od tumora na mozgu, te je s njom pričao o incidentu.

Prema navodima neimenovanog vojnog službenika, Shanahan "planira donijeti službena pravila" po kojima bi se vojne jedinice pripremale za dolazak visokih dužnosnika. Bez toga, "teško će znati čije zapovijedi slušati", objasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2022 20:31