ATENTAT U KABULU

Ratnog veterana frapirala lokacija ubojstva vođe Al Qaide: ‘To je zapravo dokaz da Amerika ide nizbrdo...‘

Smock je tamo živio s kolegama kad je u Afganistanu radio za Američku agenciju za međunarodni razvoj

Kuća u kojoj je živio Ayman al-Zawahiri

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/Afp/Profimedia

Američki ratni veteran Dan Smock shvatio je da je u Kabulu stanovao u istoj kući u kojoj je u nedjelju ubijen šef al-Qaide Ayman al-Zawahiri nakon što je snimke kuće vidio na internetu. Smock je tamo živio s kolegama kad je u Afganistanu radio za Američku agenciju za međunarodni razvoj, piše The Guardian.

Šokiran je otkrićem da je nakon njega u istim prostorijama boravio jedan od odgovornih za teroristički napad na Svjetski trgovački centar 9. rujna 2001. godine. Predsjednik Joe Biden Zawahirijevo smaknuće nazvao je trijumfom, no Smock smatra kako je činjenica da su veteran i terorist u razmaku od nekoliko godina živjeli na istom mjestu dokaz da je Washington podbacio u Afganistanu.

- Prema izvješćima CIA je imala obavještajne podatke da je Zawahiri volio stajati na balkonu. Pomislio sam, naravno da je volio, bio je to lijep balkon, rekao je Smock.

Na tom balkonu s pogledom na afganistansku prijestolnicu Zawahirija je 31. srpnja smaknula CIA-ina bespilotna letjelica, bez kolateralnih žrtava.

Kuća krem boje, s narančastim detaljima i zelenim zrcalnim zidovima na balkonu nalazila se u četvrti poznatoj po tome da gospodari rata i tehnokratska afganistanska elita, koja je prošlog ljeta propala, otimlju zemlju.

Popularne vile

Za vrijeme eskalacije rata u Afganistanu, nevladine organizacije i izvođači radova, među kojima je bio Smockov poslodavac, iznajmljivali su mnoge vile koje su strpane u male parcele. Smockov stari dom imao je prepoznatljivu vanjsku rešetku između katova koju je prvi put primijetio na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama nakon pogotka drona. Kad je vidio razbijene prozore, bio je iznenađen i zbunjen.

- Kad sam je ugledao, pomislio sam da je to moja stara kuća. Te vile su drečave kao u paklu, ali jedinstvene, a ova posebno, izgrađena je na jako uskoj parceli, opisao je Smock.

image

Hellfire R9X i al-Zawahiri

Veteran rata u Iraku sumnje je potvrdio kada se u ponedjeljak navečer predsjednik Biden obratio Amerikancima i rekao kako je meta napada bio Zawahiri.

- To je nevjerojatno nadrealno. Stvari se mijenjaju, i to brzo, ali na toj razini? Malo mi je intenzivno da je javni neprijatelj broj jedan, za čiju se glavu nudi nagrada od 25 milijuna dolara, doslovno živi u istom prostoru kao ja ranije. Neprestano mi prolazi kroz glavu da je on bio u istim sobama kao i ja, bio je uznemiren Smock.

Radi se o mirnom, zatvorenom susjedstvu u blizini sjedišta moći.

- Dolje kod banke Ghazanfar i supermarketa Spinneys postoje dva ulaza s obje strane. Ako kontrolirate njih, kontrolirate cijelo susjedstvo, kazao je Smock. Kuću je opisao kao visoku, usku i odmaknutu od sigurnosnog zida iza popločanog vrta obrubljenog grmljem. Glavna vrata vodila su na stubište koje je išlo kroz središte kuće, s čudnom akustikom.

‘Sve se čulo‘

- Ako ste nešto rekli u prizemlju, odjeknulo bi svim katovima. Činilo se kao da živimo u zvučniku, čak i ako ne govorimo glasno, dodao je. Tamo je živio sa šest kolega. Iz sigurnosnih razloga zapošljavali su strance bez obitelji i redovito su ih smještali u zajedničke kuće. U to vrijeme u prizemlju je bila kuhinja, na katovima tri spavaće sobe, a na vrhu mali apartman, s dnevnim boravkom i vlastitom kupaonicom. Nasuprot su bila vrata balkona na kojem je Zawahiri ubijen.

Kada je dron udario Aymana al-Zawahirija, tamo su još bile bambusove prostirke koje je Smock postavio kao paravan za privatnosti.

- Kad se kabulski smog podigne, ujutro se od tamo vide planine, kraj otvorenog polja. Činilo mi se da se tamo može družiti bez da itko primijeti o kome se radi. Ove godine očito je netko obratio pozornost, komentirao je.

CIA je prije toga izradila detaljan model kuće da bi saznali kako bi udar mogao utjecati na strukturu kuće i može li se Zawahirija ubiti bez ozljeđivanja drugih.

Joe Biden nazvao je napad drona trijumfom u borbi protiv terorizma, ali za Smocka je činjenica da je Zawahiri uopće bio ondje samo naglasila koliko su Washington i saveznici podbacili u Afganistanu. Nakon potrošenih milijardi dolara i godina obećanja da će se poboljšati život Afganistanaca, a SAD učiniti sigurnijim situacije je poražavajuća:, afganistanskim djevojkama zabranjeno je pohađanje srednje škole, ekonomija je u kolapsu, a šef al-Qaide vodio je svoju operaciju iz srca glavnog grada.

- Zapadna misija je toliko spektakularno propala da su ljudi koji su preuzeli Kabul mogli napraviti Airbnb smještaj za izvršnog direktora Al-Qaide u kući koju je vodila Američka agencija za međunarodni razvoj. To me jako rastužilo. Zbog vijesti u potpunosti razumijem da unatoč svim naporima idemo nizbrdo, komentirao je Smock.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:26