GADLJIVO ISKUSTVO

Ravnatelj škole tjerao 11-godišnjaka da u septičkoj jami traga za njegovim mobitelom

Dječak nije uspio pronaći mobitel pa mu je ravnatelj, koji je pod istragom, za ‘nagradu‘ dao oko 20 kuna
Ilustracija
 Olympia De Maismont/Afp/Profimedia

Ravnatelj jedne južnoafričke škole suočava se s optužbama da je 11-godišnjeg učenika tjerao da traga za njegovim izgubljenim molbilnim telefonom u fekalijama punom poljskom wc-u.

Prema tim optužbama on je dječaka zavezao užetom i spustio ga u jamu, obećavši mu nagradu od oko 85 kuna za njegov trud.

Kako je izjavila njegova baka, dječak se nakon tog događaja bolji ići u školu i strahuje od zadirkivanja svojih vršnjaka. Škola je rekla da se, ako su optužbe točne, radi o "sramoti".

Poljski WC-i te vrste, koji funkcioniraju slično kao septičke jame te imaju veliku jamu u koju fekalije odlaze, uobičajeni su u Južnoafričkoj Republici te se procjenjuje da ih koristi šestina svih škola.

Državni dužnosnik Fundile Gade ispričao je novinarima da je incident "više nego odvratan", te najavio da će osobno obići obitelj učenika kako bi im se ispričao. Ravnatelj osnovne škole Luthuthu pod istragom je, pak, od strane vlasti Eastern Capea.

Kako otkriva BBC, istraga je otkrila da je i druge dječake poticao da se spuste u jamu po mobitel koji je slučajno ispustio u zahod.

Lokalni mediji pišu kako su sve otkrili pripadnici lokalne nevladine organizacije. Petros Majola iz organizacije Khula Community Development Project objavio je i video događaja u kojem je opisao što se sve dogodilo, rekavši da je odvratni incident trajao oko sat vremena, koliko je trajala potraga za nestalim mobilnim uređajem.

Nakon što su učenici kantama izvukli dio sadržaja, 11-godišnjak je spušten među izmet kako bi nastavio tragati. Rukama je kopao po fekalijama u pokušaju da nađe uređaj. Nije uspio pronaći mobitel pa mu je ravnatelj, umjesto obećanih 200 randa, dao 50 randa za trud, odnosno, oko dvadeset kuna.

Ovo nije prvi incident sa poljskim wc-ima u Južnoafričkoj Republici, prije tri godine u jednoj se utopio petogodišnjak, nakon čega su vlasti najavile da će u naredne dvije godine ukloniti takve toalete iz svih javnih škola, no to se nije dogodilo, javlja BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:04