ZLOKOBNI PROCES

Razaranje, teror... to nije dosta: ‘Ono što Putin radi s ukrajinskom djecom je najperfidnije‘

U pozadini raketiranja i borbi, Kremlj provodi proces koji bi mogao predstavljati ratni zločin

Majka s djetetom i ruskim vojnicima nakon pada Mariupolja/Ilustracija

 Alexander Nemenov/Afp/Profimedia/Alexander Nemenov/afp/Profimedia

Rat ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini u godinu je dana, od početka invazije 24. veljače prošle godine, rezultirao zločinima s obje, ali i pravim zvjerstvima s ruske strane. Među njima su brojne civilne žrtve u nemilosrdnim ruskim raketiranjima i granatiranjima gradova i civilnih ciljeva, krvoločna mučenja i strijeljanja civila i zarobljenih vojnika, sravnjivanje sa zemljom čitavih gradova poput Mariupolja. U zapadnoj javnosti posebno je odjeknuo zločin u Buči, gdje su mučene i pobijene stotine civila. Zločin je otkriven nakon povlačenja ruskih snaga s tog područja te se osnovano sumnja da su upravo Rusi odgovorni za masakr jer je počinjen za vrijeme ruske okupacije tog gradića u blizini Kijeva.

No, posebno jeziv, perfidan i zlokoban proces koji bi, prema nekim procjenama - poput one koju je nedavno prenio The Washington Post - također mogao biti ratni zločin, zbiva se u pozadini izvještaja o raketiranjima gradova i teškim borbama ukrajinskih i ruskih snaga u ratu iscrpljivanja, a to je razdvajanje djece iz Ukrajine od roditelja i njihovo odvođenje u sirotišta te na udomljavanje ili posvajanje u Rusiju, kako su više puta izvještavali ukrajinski i brojni zapadni mediji, dužnosnici, stručnjaci i aktivisti. Kako se navodi u najnovijem izvješću istraživača s Yalea, radi se o sustavnom premještanju ukrajinske djece na ‘preodgoj‘ u Rusiju, što se svodi na kulturno ispiranje mozga.

Jedan od degutantnijih primjera politike Moskve prema ukrajinskoj djeci i ruske propagande je događaj na ratnohuškačkom skupu povodom Dana zaštitnika Domovine na moskovskom stadionu Lužnjiki, održanom dva dana prije godišnjice invazije na Ukrajinu, gdje se oduševljenoj masi potkupljenoj besplatnom hranom, pićem i novčanim naknadama za sudjelovanje, obratio ruski vođa, a nastupile su i brojne estradne patriotske zvijezde.

Degutantni igrokaz na stadionu Lužnjiki

Na vrhuncu nadrealne svečanosti kojom je obilježena prva godišnjica početka rata, Kremlj je na pozornicu izveo djecu iz Mariupolja, razrušenog grada u okupiranoj jugoistočnoj Ukrajini, kako bi se ‘zahvalila‘ osvajačima što su ih ‘spasili‘. Zvijezda ove orgije ruskog patriotizma, kako je prenio The Guardian, bila je 15-godišnja Ana Naumenko, koju su izveli na pozornicu da bi se zahvalila vojniku pod nadimkom Jurij Gagarin - nije poznata moguća poveznica s prvim čovjekom u svemiru. "Hvala ti striček Jura, što si spasio mene, moju sestru i stotine tisuća djece u Mariupolju", rekla je tom prilikom Ana Naumenko.

A dok su se ukrajinska djeca okupljala da zagrle vojnika, njihovi bivši susjedi iz Mariupolja osjećali su šok i gađenje jer to su bila djeca koja su s njima živjela i skrivala se od ruskog nemilosrdnog granatiranja i potpunog uništenja grada u podrumima manje od godinu dana ranije. Tamo su gladovala i patila od hladnoće od kada je Moskva pokrenula svoj krvavi pohod u kojem je njihov grad zbrisan s lica zemlje. "Taj tinejdžer u crnom šeširu i sivom sakou koji grli okupatora je Kostja, moj susjed. Živjeli smo u istoj zgradi i prvih mjesec dana rata proveli smo u istom skloništu", rekao je jedan od susjeda ističući drugo dijete koje je također izvedeno na pozornicu, što je potvrdila i druga bivša stanovnica Mariupolja, Darja Šričeva, kako je prenio Guardian.

Ruski predsjednik osobno je i eksplicitno podržao posvajanje djece iz Ukrajine u Rusiji. Ruski zakon, inače, zabranjuje posvajanje djece iz drugih zemalja. No, u svibnju prošle godine, Putin je potpisao uredbu koja je olakšala proceduru posvajanja i davanje državljanstva ukrajinskoj djeci bez roditeljske skrbi i tako otežao njihovim preživjelim rođacima u Ukrajini da ih pronađu i dovedu natrag. Rusija je također pripremila registar ruskih obitelji pogodnih da udome ili posvoje ukrajinsku djecu. Organizirani su i ljetni kampovi za ukrajinsku siročad, gdje im se nudilo ‘domoljubno obrazovanje‘ te je čak pokrenuta i posebna telefonska linija kako bi se djeca iz Donbasa spojila s ruskim obiteljima.

Rusija posvajanje ukrajinske djece prikazuje kao čin milosrđa, kojim im se osigurava dom i zdravstvena skrb. Ruski državni mediji prikazivali su lokalne dužnosnike kako grle i ljube djecu dok im uručuju ruske putovnice. Radi se uglavnom o djeci iz nezakonito anektiranih ukrajinskih regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižje, koja su, prema stajalištu Moskve, ‘spašena‘ i svi oni, kako tvrde, siročad.

Kremlj i Putin izravno umiješani

No, izvještaji s terena ukazivali su da ruske vlasti namjerno odvajaju ukrajinsku djecu od njihovih roditelja te da su odvedena i djeca iz ukrajinskih sirotišta. Rusija tvrdi da ta djeca nemaju roditelje i skrbnike koji bi se mogli o njima brinuti ili da se do njih ne može doći. No, novinari agencije AP prošle su godine otkrili da su ruski dužnosnici odvodili ukrajinsku djecu u Rusiju ili na ukrajinski teritorij koji kontroliraju Rusi bez njihove suglasnosti, lagali im da ih njihovi roditelji ne traže, koristili ih za propagandu te im dodijelili ruske udomiteljske obitelji i državljanstvo. Pritom, kako su isticali zapadni stručnjaci, čak i da su roditelji mrtvi, njihova djeca moraju biti zaštićena, udomljena ili usvojena u Ukrajini, a ne deportirana u Rusiju.

Bez obzira na sve, u Kremlju sustavno nastavljaju s provedbom ovog procesa, dok stručnjaci sa Zapada upozoravaju da podizanje ratom pogođene djece u drugoj zemlji ili kulturi može biti obilježje genocida, odnosno pokušaja da se izbriše identitet neprijateljske nacije. Tako se sredinom prošlog mjeseca, kako je u svojem redovnom dnevnom izvještaju naveo Institut za proučavanje rata (ISW), Putin sastao s povjerenicom Ruske Federacije za prava djece Marijom Lvovom-Belovom, čime je zapravo potvrdio da su Kremlj i on osobno izravno uključeni u omogućavanje deportacije i posvajanja ukrajinske djece u ruske obitelji. Naime, tijekom radnog sastanka s Lvovom-Belovom, Putin je izjavio da broj zahtjeva ruskih državljana za posvajanje djece iz Donjecke, Luhanske, Zaporiške i Hersonske oblasti značajno raste.

image

Ruski vojnik s djetetom nakon pada Mariupolja/Ilustracija

Maximilian Clarke/Zuma Press/Profimedia/Maximilian Clarke/zuma Press/Profimedia

Lvova-Belova, koja zagovara oduzimanje ukrajinskog identiteta djeci te se nalazi pod sankcijama SAD-a, istaknula je tada da je i sama posvojila dijete iz Mariupolja te da je posebno radila s ruskim obiteljima kako bi olakšala smještaj ukrajinske djece u ruske domove, ističući primjer jedne obitelji s područja Moskve koja je preuzela skrbništvo nad devetero djece. Ona je potvrdila i da ruski regionalni guverneri olakšavaju napore za posvajanje te je naglasila ulogu zloglasnog čečenskog vođe Ramzana Kadirova u njegovim nastojanjima da s njom radi na programima za "teške tinejdžere".

Sastanak Lvove-Belove i Putina, kako navodi ISW, vjerojatno je rezultat Putinovog popisa uputa od 3. siječnja Lvova-Belovoj i okupacijskim šefovima okupiranih ukrajinskih oblasti, kojima ih se upućuje da poduzmu niz mjera za navodnu potporu djeci u okupiranim područjima Ukrajine. Ovaj sastanak je, kako ističu u ISW-u, dodatno vrijedan pažnje jer ukazuje na to da sam Putin nadzire i usmjerava napore da se olakšaju programi deportacije i posvajanja djece, za koje ISW procjenjuje da bi mogli predstavljati kršenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

‘Politički preodgoj‘ i ‘genocid‘

O pravim namjerama Moskve, pak, najbolje svjedoče riječi Lvove-Belove iz prošle godine, kada je tvrdila da Rusija toj djeci pomaže da prebrode ratne traume, da bi onda priznala da je prva skupina od 30 djece dovedena u Rusiju iz podruma Mariupolja prkosno pjevala ukrajinsku himnu i uzvikivala "Slava Ukrajini", no da se nakon odvođenja njihova kritičnost pretvorila u ljubav prema Rusiji te je progovorila i o tinejdžeru kojeg je sama udomila. "Danas je primio rusku putovnicu i ne ispušta je iz ruku", objavila je na Telegramu 21. rujna prošle godine uz fotografiju. "Radovao se ovome danu više od ikoga u našoj obitelji".

Istovremeno, Kijev Rusiju optužuje za genocid. Ruski navodno prisilni transfer tisuća djece iz Ukrajine "vjerojatno je najveća prisilna deportacija u modernoj povijesti", rekao je u ponedjeljak ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na jednom događaju na marginama Vijeća za ljudska prava u Ženevi. "Najstrašniji zločin je to što Rusija krade ukrajinsku djecu", rekao je Kuleba u videoporuci prenošenoj u prepunoj prostoriji. "To je genocidni zločin", dodao je.

U nedavnom izvješću stručnjaka sa Sveučilišta Yale stoji da Rusija drži najmanje 6000 ukrajinske djece, a vjerojatno i mnogo više, na lokacijama na Krimu pod ruskom kontrolom i u Rusiji, čemu je primarna svrha "politički preodgoj". U izvješću se navodi da su identificirana najmanje 43 kampa i druge vrste objekata u kojima se drže ukrajinska djeca, a koji su dio "sustavne mreže velikih razmjera" kojima upravlja Moskva od početka invazije.

Među djecom su i ona koja imaju roditelje ili jasno skrbništvo, ona koju Rusija smatra siročadi, djeca koja su bila pod skrbništvom ukrajinskih državnih institucija prije invazije i ona čije je skrbništvo nejasno ili neizvjesno zbog rata. Neka su djeca provedena kroz sustav i usvojile su ih ruske obitelji ili su preseljena u udomiteljsku skrb u Rusiji, navodi se u izvješću.

Brisanje nacionalnog identiteta

No, ukrajinska internetska stranica Children of War procjenjuje da je čak 11.000 ukrajinske djece odvedeno u Rusiju. Stranicu svakodnevno ažurira ukrajinska povjerenica za dječja prava Darja Herasimčuk, koja je krajem prošlog mjeseca rekla da su to samo potvrđeni slučajevi. Ranije je, pak, govorila o brojci od 16.000. Prema njezinim riječima, namjera Rusije je izbrisati nacionalni identitet ukrajinske djece. Neke druge procjene, pak, govore i o nekoliko stotina tisuća odvedenih maloljetnika.

U međuvremenu, institucije u zapadnim zemljama postaju sve više svjesne problema. Ranije ovoga tjedna objavljeno je da Poljska s Europskom komisijom pokreće zajedničku inicijativu za pronalaženje ukrajinske djece koju je Rusija otela tijekom invazije na Ukrajinu, a namjera je i da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.

Pod vodstvom predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i poljskog premijera Mateusza Morawieckog, projekt će podržati i agencije UN-a, kako je najavila je glasnogovornica EK-a Dana Spinant. Dodala je da će izvršno tijelo EU-a objaviti više detalja o inicijativi idućih dana.

‘Moguće kršenje međunarodnog prava‘

Kako je ranije izvijestio The Washington Post, Laboratorij za humanitarna istraživanja Škole javnog zdravstva Sveučilišta Yale, dio Opservatorija za sukobe koji podržava State Department za dokumentiranje ratnih zločina i zvjerstava u Ukrajini, izvijestio je da je 6.000 djece, koliko procjenjuju da ih prebačeno u Rusiju - uz napomenu da je broj vjerojatno veći - u dobi od četiri mjeseca do 17 godina. Izvješće pokazuje da se ta djeca nalaze u najmanje 43 ustanove - sve osim dvije od njih bili su već postojeći ljetni kampovi na Krimu i u Rusiji. Dvanaest kampova grupirano je oko Crnog mora, sedam na Krimu i 10 u okolici Moskve, Kazana i Jekaterinburga. Jedanaest kampova udaljeno je više od 800 kilometara od ukrajinske granice s Rusijom. Čini se, kako se navodi, da je "primarna svrha" ovih kampova "politički preodgoj".

Izvješće je pokazalo da su mnoga djeca s jasnim i poznatim obiteljskim skrbništvom odvedena u kampove uz suglasnost roditelja, koji su mislili da će djeca dobiti besplatan odmor ili barem biti udaljena iz ratne zone, te su vraćena kako je i planirano. No, bilo je i slučajeva u kojima su djeca držana mjesecima ili tjednima dulje od planiranog, te dva logora iz kojih je povratak obustavljen na neodređeno vrijeme. Istraživači su također otkrili da su djeca koja su bila siročad ili koja su živjela u ukrajinskim državnim institucijama, često zbog teških fizičkih ili mentalnih poteškoća, deportirana u Rusiju na posvajanje ili smještaj u udomiteljsku skrb.

Kako se navodi, čini se da se ruskim postupanjem krši međunarodno pravo. Prisilno premještanje djece iz jedne skupine u drugu zabranjeno je Konvencijom o genocidu iz 1948. godine, a neki stručnjaci za međunarodno pravo tvrde da ona također zabranjuje radnje koje uništavaju kulturu, jezik i vjeru zaštićene skupine, uključujući djecu. Otmica djece jedno je od "šest teških prekršaja" nad djecom tijekom oružanih sukoba, prema Ujedinjenim narodima. Čini se da je Rusija prekršila Konvenciju o pravima djeteta koju je potpisala 1990. godine. U konačnici će međunarodni sudovi ili tribunali morati donijeti presudu, no ukrajinski saveznici, SAD i Europa, sada bi mogli poduzeti mjere protiv dužnosnika u Rusiji koji su izvršavali ove transfere, prenio je Washington Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:00