KRENULA UHIĆENJA

Razbijena mreža tajnih agenata: Rusima davali koordinate, a onda su trčali na mjesto udara!

Ukrajina tvrdi da je njihova protuobavještajna služba neutralizirala mrežu agenata vojnoobavještajne službe Rusije

Uništena zgrada u Dnjipru

 Vitalii Matokha/Afp

Sigurnosna služba Ukrajine izvijestila je da su saboteri koje su uhitili Rusiji dali koordinate kritičnih infrastrukturnih objekata, uključujući poduzeća za proizvodnju energije, prenosi Radio Svoboda.

Priopćili su da je njihova protuobavještajna služba neutralizirala mrežu agenata vojnoobavještajne službe Rusije nakon specijalne operacije od više faza u regiji Dnjipro.

Kako navode, uhićeno je sedam ruskih agenata, koji su korigirali ruske raketne udare na Dnjipro.

- Svaki strijelac ili časnik trebao bi shvatiti da njihovi postupci neće proći nekažnjeno, rekao je Vasil Maljuk, šef sigurnosne službe Ukrajine nadodajući da su koordinate koje su davali Rusiji kasnije korištene za pripremu i izvođenje raketnih napada na grad.

Nakon napada agenti bi obilazili mjesta gdje je raketa pala kako bi utvrdili učinke zračnih udara i ponovno ih prilagodili.

Podaci o mogućoj umiješanosti uhićenih u ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu u Dnjipru 14. siječnja ove godine trenutno se provjeravaju.

Prema sigurnosnoj službi Ukrajine, uhićenici su također prikupljali obavještajne podatke o baziranju i kretanju jedinica oružanih snaga u regiji, pokušavajući identificirati položaje ukrajinskog proturaketnog obrambenog sustava.

Prikupljene podatke prosljeđivali su predstavnicima vojnoobavještajne službe Rusije, preko "stanovnika" u grupi.

- Ispostavilo se da je on državljanin Ruske Federacije i bivši stanovnik Dnjipra. U 2014. godini je stvorio lokalnu prokremaljsku javnu organizaciju. Njeni predstavnici zagovarali su stvaranje jugoistočne ukrajinske republike pod kontrolom zemlje agresora, govore iz Sigurnosne službe Ukrajine.

Nastavljaju kako je kasnije pobjegao u Rusiju, gdje ga je regrutiralo njihovo vojnoobavještajno osoblje. Prema njihovom zadatku, stvorio je vlastitu agenciju svojih istomišljenika i sunarodnjaka.

Tvrde kako je skupina bila u pripravnom stanju do listopada 2022. godine, kada je započela s aktivnim izviđačkim i subverzivnim djelovanjem protiv Ukrajine.

Protiv uhićenika vodi se istraga prema članku izdaje počinjene u izvanrednom stanju, ali sigurnosna služba Ukrajine ne navodi imena uhićenih.

Kada su ruske trupe 14. siječnja pokrenule još jedan masovni napad na Ukrajinu, njihova raketa pogodila je stambenu zgradu u Dnjipru. Poginulo je 46 ljudi, dok ih je ranjeno 80.

Ukrajinska vojska kaže da se radilo o krstarećem projektu Kh-22 ispaljenom iz bombardera Tu-22 iz regija Kursk u Ruskoj Federaciji. Vlasti pretpostavljaju da je ruska vojska ciljala na Nadniprjansk i pogodila zgradu.

- Ruska vojska ne udara na stambene zgrade ili objekte društvene infrastrukture, rekao je dva dana kasnije Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Ruske Federacije, iako postoje mnoga svjedočanstva koja govore suprotno.

Sigurnosna služba Ukrajine objavila je 16. siječnja da je identificirala rusko vojno osoblje koje je sudjelovalo u raketnom napadu na stambenu zgradu u Dnjipru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 17:52