UDAR EUROPOLA

Razbijeno je najveće darknet tržište na svijetu kojim se koristilo gotovo pola milijuna ljudi

Trgovalo se narkoticima, krivotvorenim novcem, podacima o kreditnim karticama, anonimnim SIM karticama i zloćudnim programima
Ilustracija
 Sjoerd Van Der Hucht/Alamy/Alamy/Profimedia

U velikoj međunarodnoj akciji razbijeno je najveće darknet tržište na svijetu. Europol na službenim stranicama navodi da se radi o DarkMarketu - "najvećem svjetskom ilegalnom tržištu na dark webu" koji je imao gotovo pola milijuna korisnika, više od 2400 trgovaca i 320 tisuća transakcija čija se vrijednost procjenjuje na 4650 Bitcoina i 12.800 Monera, odnosno 140 milijuna eura.

Trgovalo se u najvećem dijelu narkoticima, krivotvorenim novcem, ukradenim ili krivotvorenim podacima o kreditnim karticama, anonimnim SIM karticama i zloćudnim programima.

U operaciji su sudjelovale Njemačka, Australija, Danska, Ukrajina, Moldavija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države. Europol je koordinirao prekogranični zajednički rad uključenih država. Glavnu riječ imala je Njemačka, koja je tijekom vikenda uhitila 34-godišnjeg australskog državljanina u blizini granice s Danskom, a kojeg se sumnjiči da je glavni operater DarkMarketa. Nakon uhićenja osumnjičenika, ugašeno je više od 20 servera u Moldaviji i Ukrajini, a pohranjeni podaci će istražiteljima poslužiti u daljnjoj istrazi.

Njemački tužitelji u Oldenburgu i Koblenzu u utorak su izjavili da su "ugasili vjerojatno najveće ilegalno tržište na darknetu" i isključili servere.

Ovo nije bilo prvi put da je njemačka policija sudjelovala u akciji razbijanja ilegalnog tržišta na netu. Prije dvije godine pripadnici njemačke specijalne policije probili su elektroničke sigurnosne sisteme i otvorili blindirana metalna vrata bunkera na uzvisini iznad grada Traben-Trarbacha na zapadu Njemačke. Unutar bunkera pronašli su 2000 međusobno povezanih kompjutora i otkrili do tada najveće serversko sjedište darkneta. Preko tih računala prodavala se droga i oružje, a tu su se nalazile i stranice s dječjom pornografijom. Upravo je pronalazak ovog cyber-bunkera njemačku policiju doveo do otkrića DarkMarketa jer su u njemu bili privremeno pohranjeni podaci. Operateri tog bivšeg NATO bunkera uhićeni su u rujnu 2019. te su trenutačno na suđenju u Trieru.

Kompanija za cyber-sigurnost Recorded Future objavila je u svibnju 2019. izvještaj u kojem navode da u svijetu postoji približno 100 aktivnih ilegalnih darknet tržišta.

"Suprotno popularnom mišljenju, darkweb nije inherentno kriminalno mjesto", izjavila je tada potpredsjednica Terbium Labsa, Emily Wilson, "Uz sve veću pozornost snaga reda i borbi unutar zajednice, vidimo kako se kriminalne zajednice šire - na deep web, clear web i, kako pokazuju nedavna istraživanja, čak i na društvene mreže. Mnoge od tih kriminalnih zajednica, posebno one koje trguju osobnim podacima i materijalima za internetsku prijevaru, sretne su što mogu operirati naočigled svih".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:27