AGRESIVNI AKTIVIZAM

Razbjesnila javnost: Objavila ime silovane 10-godišnjakinje koja je ostala trudna i želi pobaciti

Premda djevojčica po zakonu smije okončati trudnoću, aktivisti protiv pobačaja u tome su je pokušali spriječiti glasnim prosvjedima
Sara Fernanda Giromini
 Mateus Bonomi/AGIF/AFP

Aktivistica za zabranu pobačaja Sara Fernanda Giromini (27) na internetu je objavila osobne podatke 10-godišnje žrtve silovanja ne bi li je spriječila u namjeri da pobaci, piše BBC.

Nakon što je objavljen identitet djevojčice, drugi su se protivnici pobačaja okupili ispred i oko bolnice u kojoj je ona trebala pobaciti.

Curica je ostala trudna nakon silovanja, a policija je prošle srijede uhitila muškarca kojeg se sumnjiči za zločin.

Slučaj je razbjesnio brazilsku javnost, a sudac je Googleu, Facebooku i Twitteru naredio da osobne podatke djevojčice uklone sa svojih stranica.

Sudac Samuel Miranda Gonçalves Soares rekao je da spomenute tvrtke imaju 24 sata da uklone njezine podatke te da će biti novčano kažnjene ako to ne učine.

Predviđena je kazna od 50 tisuća brazilskih reala (57,7 tisuća kuna) po danu za svaki dan koji prođe, a da osobni podaci djevojčice nisu uklonjeni.

Brazil ima stroge zakone o pobačaju, međutim on je dopušten u slučaju silovanja, kada je ugrožen život majke te kada dijete pati od anencefalije - nepostojanja moždanih hemisfera.

Premda je spomenutoj djevojčici dopušteno prekinuti trudnoću, aktivisti protiv pobačaja u tome su je pokušali spriječiti tako što su glasno prosvjedovali ispred bolnice u kojoj je smještena.

Urlali su na osoblje bolnice, nazivali ih "ubojicama", a u jednom su se trenutku pokušali probiti u bolničku zgradu, no policija ih je rastjerala.

Aktivisti za pravo na pobačaj rekli su da je djevojka u bolnicu dovedena na sporedna vrata i to u prtljažniku automobila.

Kako piše Associated Press, Giromini je nekoć bila feministica, ali se sada glasno zalaže za konzervativne politike predsjednika Jaira Bolsonara. Između ostaloga, Giromini je jedna od vođa pokreta "Os 300 do Brasil" ("Brazilovih 300"), naoružane ekstremno desničarske grupe. BBC piše da je Giromini poznata i pod pseudonimom Sara Winter.

Još uvijek nije poznato hoće li se Giromini zakonski goniti zbog objavljivanja podataka. Pravni stručnjaci kažu da bi je se moglo optužiti za poticanje na nasilje.

Giromini je u lipnju nakratko pritvorena zbog sudjelovanja u "nedemokratskim akcijama" u Braziliji, gdje je s bakljom u ruci vodila povorku prema Vrhovnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 23:45