NAPADI TERORISTA

Razbojnici haraju Nigerijom: ‘Ovo je strašno i tragično. Ubijeno je više od 200 osoba‘

Više od 10.000 žrtava ostalo je bez krova nad glavom nakon što su njihove domove razorili razbojnici, a brojni se još uvijek smatraju nestalima

Nigerijski vojnici, ilustrativna fotografija

 Stringer/AFP

Naoružani napadači u Nigeriji ubili su najmanje 200 osoba u višestrukim napadima u sjeverozapadnoj državi Zamfari, potvrdila je vladina glasnogovornica AFP-u u nedjelju.

Godinama se vode sukobi stočara i farmera oko pristupa zemljištu u sjeverozapadnoj i središnjoj Nigeriji, a neke skupine pretvorile su se u kriminalne bande koje ubijaju, pljačkaju i otimaju.

"Ovo je strašno i tragično. Pokopano je više od 200 osoba...zbog invazije razbojnika", rekla je glasnogovornica ministrice za humanitarna pitanja Sadiyje Umar Farouq.

Sama je ministrica još u subotu rekla da je "zabrinuta zbog stotina raseljenih osoba koje bježe iz svojih zajednica".

"Više od 10.000 žrtava ostalo je bez krova nad glavom nakon što su njihove domove razorili razbojnici, a brojni se još uvijek smatraju nestalima."

Babandi Hamidu, stanovnik sela Kurfa Danya rekao je da su militanti pucali "na sve na vidiku".

Guverner Zamfare Bello Matawalle umanjio je broj mrtvih i rekao da je ubijeno 58 ljudi.

Nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari osudio je napade. Opisao ih je "činom očaja masovnih ubojica".

Nigerijska vlada ovaj tjedan je službeno proglasila razbojnike teroristima kako bi nametnula strože sankcije protiv osuđenih naoružanih napadača, njihovih doušnika i pristaša.

Na sjeverozapadu Nigerije u tijeku su vojne i policijske operacije.

Nigerijske oružane snage objavile su da su ubile 537 "naoružanih razbojnika i drugih kriminalnih elemenata" u regiji, uhitile 374 osobe od svibnja prošle godine i "spasile 452 oteta civila"š

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2022 22:37