JUAN CARLOS I.

Razdragana gomila dočekala bivšeg kralja u posjetu Španjolskoj: ‘Dugo živio kralj!‘

Ovo mu je prvo pojavljivanje u zemlji u dvije godine nakon što su odbačene istrage u Španjolskoj i Švicarskoj zbog navodne prijevare

Španjolski kralj Juan Carlos I 

 Brais Lorenzo/Afp

Stotine Španjolaca u petak su pozdravile svoga bivšeg kralja Juana Carlosa I., u njegovom prvom javnom pojavljivanju u zemlji u više od dvije godine nakon što su odbačene istrage u Španjolskoj i Švicarskoj zbog navodne prijevare.

Došavši iz Abu Dhabija gdje je u egzilu, krhak i vidljivo dirnut Juan Carlos I., hodajući uz pomoć štapa i oslanjajući se na ruku pomoćnika, približio se gomili ispred marine u Sanxenxu, odmaralištu na sjeveru Španjolske, kako bi ih pozdravio i mahnuo im.

"Dugo živio kralj", uzvikivali su ljudi.

Juan Carlos I. je u četvrtak navečer doputovao iz Abu Dhabija kako bi sudjelovao u regati na svojoj jedrilici El Bribon, što na španjolskom znači "mangup", rekao je njegov dugogodišnji prijatelj Pedro Campos državnoj televiziji TVE.

Nekad cijenjen zbog svoje uloge u tranziciji zemlje prema demokraciji, popularnost bivšeg kralja drastično je pala nakon serije skandala koji su ubrzali njegovu abdikaciju u korist sina 2014. godine.

Bivši monarh napustio je Španjolsku i otišao u Abu Dhabi u kolovozu 2020. godine. Trenutno je njegovo prebivalište u zaljevskoj zemlji, no u ožujku je rekao da će često posjećivati Španjolsku nakon što su tužitelji odustali od istrage zbog manjka dokaza i zastare.

"Vlada poštuje odluke bivšeg kralja. To je osobna odluka". rekla je glasnogovornica vlade Isabel Rodriguez u petak.

Ministrica rada Yolanda Diaz, iz stranke Podemos, rekla je da bi bivši kralj građanima trebao objasniti svoju ulogu u optužbama koje su bile tema istrage.

Boravak Juana Carlosa I. trebao bi završiti u ponedjeljak u Madridu, gdje će se susresti sa svojim sinom, kraljem Filipom VI. no neće odsjesti u službenoj kraljevskoj rezidenciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2022 16:53