PLENKOVIĆ S BLEDA

‘Razgovarat ću s guvernerom HNB-a o prešutnim minusima. Maske? Ako je to preporuka, treba ih nositi‘

‘Mi cjepiva imamo, svatko ima mogućnost da se cijepi, ali mi nemamo mogućnost da nekog sada hvatamo za ruku i na to prisilimo‘
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković danas je na Bledskom strateškom forumu potvrdio je stav Hrvatske da zemlje Zapadnog Balkana treba podržati na putu prema EU. Plenković na Bledu sudjeluje na panelu o budućnosti Europe.

Upitan je li ga iznenadio ton Viktora Orbana koji je danas na Bledu govorio o prijetnju koju predstavlja "dolazak muslimana u Europu", Plenković je rekao da nije.

- To je njegov stav već neko vrijeme, nije tu ništa novog. Hrvatska ima jasan i realan pristup prema razlikama koje postoje u EU, uviđamo razlike između mediteranskih zemalja koje su vrata dolaska nezakonitih migracija sa sjevera Afrike. Svi žele veću solidarnost u odnosu prema drugim članicama Unije. Neke zemlje srednje Europe ne žele tu solidarnost pa nema napretka oko ključnih dokumenata koji već stoje na stolu puno vremena. Ja smatram, iz realnog kuta, da jednog općeg otvaranja u vezi nekog novog migracijskog vala neće biti u Europi. To ne govori ni jedan lider u Europi, niti je to realno. Što se pak tiče Afganistana treba pomoći neposrednim susjedima te države u prihvatu migranata, a u slučaju onih ljudi iz Afganistana koji su životno ugroženi, treba pomoći i njima, rekao je premijer.

- Bit će mala migracija, odabrana i humanitarna migracija i to je to, rekao je Plenković.

Upitan o temi ukidanju prešutnih minusa, premijer je rekao da će razgovarati s guvernerom HNB-a.

- Mi kao Vlada ćemo tražiti potrebne podatke i stav od HNB-a, a razgovarat ćemo i s predstavnicima banaka koje posluju u Hrvatskoj. Prvo želimo imati sve podatke, a nakon toga ćemo donositi odluke.

Upitan o konsenzusu s predsjednikom Milanovićem o imenovanju ravnatelja Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je da se radi o kompetentnoj osobi.

Zamoljen da komentira izjavu Milanovića o čestom mijenjaju mjera i opasci da "zašto Vlada nosi maske ako su svi cijepljeni", Plenković je rekao da je nije čuo, ali je dodao:

- Bez obzira jeste cijepljeni ili ne, ako je maska potrebna i ako je takva preporuka treba je nositi. Mislim da smo s mjerama napravili ono što treba, a ja mogu samo još jednom apelirati na mudrost i zdrav razum onog dijela odraslih hrvatskih građana koji se još nisu cijepili da se cijepe. Mi cjepiva imamo, svatko ima mogućnost da se cijepi, ali mi nemamo mogućnost da nekog sada hvatamo za ruku i na to prisilimo. No, znate da je puno više necijepljenih koji su hospitalizirani nego onih cijepljenih, omjer je oko 80 posto naprema 20 posto. Stoga pozivam one koji se nisu cijepili da se cijepe. Ali mi ne možemo zaustaviti cijeli društveni život zbog onih koji se nisu cijepili, rekao je premijer.

Na pitanje o odnosima sa Slovenijom premijer je rekao da su odlični, a o pitanju konačnog rješenja granice rekao je da je Hrvatska otvorena za pronalazak rješenja.

- No to neće biti tema narednih mjeseci kada Slovenija predsjeda EU. Hrvatska i Slovenija danas imaju odnos kakav bi oduvijek trebali imati. Lijepo je danas biti u Ljubljani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:33