ŠOJGU I AUSTIN

Razgovor ministara obrane SAD-a i Rusije obavijen velom tajne: Washington otkrio samo dva znakovita detalja

Američki i ruski ministri obrane razgovarali su u petak telefonom o Ukrajini, no priopćenja o razgovoru ne otkrivaju gotovo ništa

Lloyd Austin i Sergej Šojgu/Ilustracija

 Amanda Andrade-rhoades/Pool/Afp; Alexey Nikolsky/Sputnik/Afp/Amanda Andrade-rhoades/Pool/Afp; Alexey Nikolsky/Sputnik/AFP

Teško je već dulje vrijeme pronaći išta oko čega se Sjedinjene Države i Rusija slažu. A onda objave dva gotovo ista priopćenja, oba kao da su izašla iz tvornice priopćenja nekadašnjeg Sovjetskog saveza. Priopćenja Kineske komunističke partije imaju više riječi.

Riječ je telefonskom razgovoru dvojice ministara obrane, Lloyda Austina III i Sergeja Šojgua, održanom u petak. Evo kako je o tome javnost izvijestio Pentagon: “Ministar obrane Lloyd J. Austin III 21. listopada telefonski je razgovarao s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom. Ministar Austin naglasio je važnost održavanja linija komunikacije usred rata protiv Ukrajine.” Rusko ministarstvo obrane: “Danas su ministar obrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu i ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyd J. Austin razgovarali telefonom. Strane su raspravile međunarodne sigurnosne probleme, poglavito situaciju u Ukrajini.”

Moskva je čak bila sadržajnija dodavši sadržajno praznu sintagmu “međunarodni sigurnosni problemi” naglašavajući potom Ukrajinu. Washington zatvoren, važno je “održavanje linija komunikacije”.

Na mukama je u petak bila Sabrina Singh, glasnogovornica američkog ministarstva obrane, jer su je na razgovoru novinarke i novinari zasuli pitanjima o telefonskom razgovoru. Od priopćenja je odstupila samo s dvije informacije, da je ministar Austin inicirao razgovor i da su smatrali da je pravi trenutak. Posljednji su put izravno, a da je to javnost znala, razgovarali 13. svibnja.

NATO i ruske nuklearne vježbe

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin, najavljujući djelomičnu mobilizaciju, rekao da ne blefira kad je riječ o uporabi nuklearnog oružja, iz Washingtona je stiglo više informacija da je Moskvi na više razina poručeno da bi takva odluka bila destruktivna po Rusiju. Time je SAD potvrdio da situacija u odnosima Rusija i SAD-a ne podsjeća na Kubansku krizu tijekom koje su linije razmjene informacija bile gotovo pa nestale.

U jeku ukrajinske ofenzive, ruskog popunjavanja redova mobiliziranim trupama, razaranja dijela Kerčkog mosta koji spaja Rusiju i anektirani Krim, te ruske odmazde na civilne ciljeve, primarno infrastrukturne u Ukrajini, svijet je bio zabrinut zbog mogućnosti da dođe do incidenta između ruske i američke vojske koji bi mogao pokrenuti razarujući niz. Primjerice, neka raketa odleti prema Poljskoj i pogodi lokaciju na kojoj se nalazi američka vojska.

U tom se kontekstu može gledati šturo opisan razgovor dvojice generala, jednog stvarnog sa zavidnim uspjesima na bojnom polju, Austina, i drugog politički imenovanog.

Temom je sigurno bilo i pitanje nuklearnih vježbi. “Oružane snage 14 članica NATO-a u ponedjeljak, 17. listopada, započele su vježbu obrane teritorija nuklearnim naoružanjem. U vježbi ‘Postojano podne‘ sudjeluje do 60 letjelica, uključujući borbene zrakoplove te one za nadzor i punjenje goriva, kao i američke bombardere velikog dometa B-52 koji će stići iz Sjeverne Dakote, objavio je NATO,” objavio je Savez.

NATO vježbe bi se mogle poklopiti s godišnjim nuklearnim vježbama Moskve, ‘Grom’, koje se obično izvode krajem listopada i u kojima Rusija testira svoje bombardere, podmornice i projektile koji mogu nositi nuklearno oružje. Takva situacija izaziva dodatni strah da bi moglo doći do neželjenog incidenta. Vijest o razgovoru Washingtona i Moskve ublažava te strahove.

Dobro je razgovarati

“Razgovor šefova obrane Rusije i SAD-a, bio je potreban kako bi se razjasnili nesporazumi i uklonili rizici, rekao je Konstantin Gavrilov, šef ruskog izaslanstva na Bečkim pregovorima o vojnoj sigurnosti i kontroli naoružanja, a prenio TASS. I nastavio: "Moramo otkloniti nesporazume kako ne bi bilo incidenata. Vjerujem da je to prevencija - a na tome se ovdje [u Beču] radi, recimo, u manjem obimu - incidenata na moru, u zraku i na više globalnih razmjera - nuklearni aspekt. Za mene su ti kontakti uvijek važni i ključno je da su Amerikanci prvi krenuli u to.”

O ostalim temama razgovora može se nagađati, pa da pokušam: uključivanje Islamske Republike Iran u sukob, kako besposadnim letjelicama tako i pojavom pripadnika Revolucionarne garde; nastavak izvoza ukrajinskih žitarica jer je Rusija najavila da traži reviziju sporazuma dogovorenog pod egidom UN-a; puštanje na slobodu zatočene košarkaške zvijezde Brittney Griner; pitanje kontrole leta i plovidbe na prostoru Crnog mora … slobodno nastavite niz.

U svakom slučaju, dobro je razgovarati.

A da ne bi bilo sumnji, ministar Austin je isti dan, u petak, razgovarao i s ukrajinskim ministrom obrane Oleksijem Reznikovim. Priopćenje je tu u skladu sa zapadnom naracijom o podršci Ukrajini, ali je sasvim sigurno da Reznikov zna važne dijelove razgovora Austina i Šojgua. Bar netko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:48