KAOS NA MAJDANU

Razjareni Ukrajinci demonstrirali protiv lockdowna, izbili neredi, ozlijeđeno 40-ak policajaca

Više tisuća ljudi okupilo se na Trgu nezavisnosti kako bi sudjelovalo u prosvjedu protiv nedavno uvedenih mjera.
 Genya Savilov/AFP

Četrdesetak policajaca je ozlijeđeno u utorak u središtu Kijeva u sukobu s protivnicima epidemioloških mjera, priopćila je ukrajinska policija, prenosi agencija France Presse.

Više tisuća ljudi, među kojima velik broj malih poduzetnika i vlasnika trgovina, okupilo se na Trgu nezavisnosti, poznatijem u Kijevu pod nazivom Majdan, kako bi sudjelovalo u prosvjedu protiv nedavno uvedenih mjera.

Ukrajinske vlasti su prošlog tjedna objavile da zatvaraju škole, sveučilišta, trgovine neprehrambenih proizvoda, restorane, kina i sportske dvorane od 8. do 24. siječnja kako bi zaustavile epidemiju koronavirusa.

"Samo želimo pravo na život", rekao je za AFP Sergij Šeluhin (34), dodajući da je imao slabe prihode, ali da mu treba "prilika za preživljavanje" u ovom razdoblju.

image
Genya Savilov/AFP

Prosvjednici su nosili bijele zastave i transparente od kojih je na jednom pisalo: "Opametite se, ubijate nas!" Pokušali su postaviti šatore na trgu, ali ih je policija u tome spriječila. Mjesna glasila su izvijestila o uporabi suzavca.

Zasad nema podataka o ozlijeđenim prosvjednicima.

image
Genya Savilov/AFP

Policija je pak izvijestila da je 40 policajaca zadobilo opekline očiju od suzavca koji su bacili prosvjednici. Jedan je redarstvenik ozlijeđen u glavu.

"Trojica policajaca su primljena u bolnicu s ozljedama lica i s nagnječenjima", dodaje policija u priopćenju.

image
Genya Savilov/AFP

Ukrajina, bivša sovjetska republika s lošim zdravstvenim sustavom i s 40-ak milijuna stanovnika, prijavila je više od 909.000 slučajeva koronavirusa, od kojih je 15.480 imalo smrtni ishod.

image
Genya Savilov/AFP
image
Genya Savilov/AFP
image
Genya Savilov/AFP
image
Genya Savilov/AFP
image
Genya Savilov/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:32