AKTIVISTI IZBORILI ZABRANU NASTUPA

Razmažena kći diktatora Karimova, koji političke protivnike kuha do smrti, otjerana je s Tjedna mode u New Yorku

Organizatori newyorškog tjedna mode popustili su pod pritiskom aktivista za ljudska prava i otkazali za idući tjedan planiranu modnu reviju Gulnare Karimove, veleposlanice Uzbekistana u Španjolskoj i kćeri brutalnog diktatora te srednjoazijske države, Islama Karimova .

- Zbog niza izraženih primjedbi i razloga za zabrinutost otkazali smo Guli šou, koji se trebao održati 15. rujna - izvijestio je medije glasnogovornik IMG-a Zach Eichman. Pritom nije pružio dodatna objašnjenja, ali poznato je da su bili najavljeni prosvjedi protiv tog događaja, pa i zbog sustavnog korištenja rada djece u uzbekistanskoj industriji pamuka.

“Poručimo Gulnari Karimovoj da prisilni dječji rad nije odraz dobrog stila”, bio je javni poziv washingtonskog Međunarodnog foruma radnih prava (ILRF). Human Rights Watch (HRW) je pozdravio odluku o otkazivanju revije, navodeći kako se time “šalje poruka uzbečkom režimu da njegov zapanjujući odnos prema ljudskim pravima izaziva međunarodnu zabrinutost”.

Rizik za obitelji

HRW je u ožujku ove godine bio prisiljen zatvoriti svoj ured u Uzbekistanu gdje su njihovi predstavnici bili izloženi stalnom pritisku, a tamošnji ljudi s kojima su kontaktirali riskirali su najgore posljedice po sebe i bližnje.

Karimova, najstarija kći uzbekistanskog gospodara života i smrti Islama, koji tom zemljom vlada još iz vremena komunizma, obnašala je više visokih dužnosti u očevoj vladi, uključujući vođenje diplomatskih misija pri UN-u u Ženevi, gdje povremeno živi s kćeri i sinom, te položaj ambasadorice u Madridu, gdje je njezina vila sličnija kraljevskoj palači nego uobičajenoj diplomatskoj rezidenciji.

Kći ubilačkog diktatora

Vijest o otkazivanju revije prvi je objavio New York Post, koji je prethodnih dana vodio kampanju protiv tog događaja. Taj list tako je bio napisao: “Kći ubilačkog diktatora otvara Tjedan mode. Zbogom, žrtve torture. Dobrodošli, žrtve mode! Razmažena kći uzbekistanskog diktatora ubojice - omraženog tiranina koji žive do smrti kuha političke protivnike u kipućoj vodi i koji je poubijao, mučio i porobio tisuće sunarodnjaka - predstavit će novu liniju proljetnih kreacija tijekom Tjedna mode u Lincoln centru.”

Britanski diplomat

Slučaj koji te novine spominju svojedobno je izazvao slom živaca i kraj diplomatske karijere britanskog veleposlanika, koji je bio navikao na objašnjenja Karimova i njegovih suradnika da su svi oporbenjaci u toj zemlji zapravo opasni islamistički ekstremisti, ali se više nije mogao nositi sa saznanjima da kritičari te diktature, pa i kada se radi o mirnim i bezopasnim građanima, bivaju mučeni uz ostalo i tako da ih žive skuha.

Gulnara Karimova pokušavala je imidž popraviti nizom humanitarnih akcija, ali nedavno su WikiLeaks otkrića prokazala kako se radi o “pljačkaškoj barunici” koja političku svemoć koristi za poslovno bogaćenje, uz bezobzirno uklanjanje svake konkurencije koja joj se nađe na putu.

Najbrutalniji diktator u srednjoj Aziji

Raspadom SSSR-a južno od Ruske Federacije osamostaljeno je osam država - tri na Kavkazu i pet u Srednjoj Aziji. U većini tih zemalja ima ozbiljnih teškoća s demokracijom, vladavinom zakona i poštovanjem ljudskih prava, ali Uzbekistan se i tu izdvaja, na žalost ne po dobrome.

Njegov čelnik Islam Karimov se okrutnošću prema sugrađanima i sadizmom suzbijanja svakog neposluha istaknuo i puno više od ostalih samo nominalno demokratski izabranih vladara u susjednim zemljama.

( Ah. Sa.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:45