KORONAVIRUS U SUSJEDSTVU

'RAZMIŠLJAMO O NEČEMU NEZAMISLIVOM' Guverner Lombardije na nacionalnoj televiziji priznao da se razmatra izolacija i zatvaranje Milana

 
 Profimedia, AFP

Guverner talijanske regije Lombardije, Attilio Fontana, odlučio je obustaviti sve manifestacije i događaje na javnim, ali i privatnim mjestima radi zaustavljanja širenja koronavirusa. Obustava će uključivati sve kulturne, rekreativne, sportske, ali i vjerske događaje.

U sklopu toga će se zatvoriti i muzeji te drugi kulturni zavodi i mjesta. Isto vrijedi i za crkve i druge vjerske službe, za što su sve biskupije primile naredbu. Regionalni vijećnik Giulio Gallera je za Corriere della Sera rekao da se razmatra i mogućnost da se zatvore i trgovine.

U slučaju da situacija eskalira, mogla bi se poduzeti rigorozne mjere kakve su bile poduzete u kineskom gradu Wuhanu, rekao je u gostovanju na talijanskoj televiziji Rai 3 Attilio Fontana. Dodao je ipak da je uvjeren da do toga neće doći.

'Ne mislimo da će doći do toga da moramo izolirati i zatvoriti Milano. To bi bilo nezamislivo', rekao je.

Javne usluge za sada ostaju otvorene, tako da će poslovi i javni prijevoz funkcionirati redovito. Dok se u idućim danima ne sazna kakav će biti razvoj epidemije koronavirusa, pokušava se izgraditi sustav prevencije kako bi se rizik od širenja infekcije smanjio koliko je to moguće. Dokument s uputstvima će, čim bude objavljen, biti poslan svim upraviteljima lobardskih pokrajina radi pravovremene komunikacije s gradonačelnicima. Predviđene mjere bi uključivale obustavu javnih događaja i okupljanja bilo koje prirode, susreti na javnim i privatnim mjestima, bili oni rekreacijske, sportske, vjerske ili kulturne prirode, obustavu školskih i visokoškolskih aktivnosti, stručnih tečajeva i sličnog, osim aktivnosti učenja na daljinu.

Jutros je gradonačelnik Milana Giuseppe Sala najavio zatvaranje škola u tom gradu.

'Mnogo je događaja u gradu. Ne mogu zamisliti zatvaranje grada i otkazivanje baš svega, no ono što nije obavezno i neophodno, možda bi bilo razumno odgoditi', rekao je jutros na konferenciji za novinare gradonačelnik Milana.

Dodao je kako smatra da bi u ovom trenutku školske aktivnosti u Milanu trebale biti obustavljene i istaknuo da se radi o razumnoj akciji bez namjere da se potakne bilo kakva psihoza. Sala je dodao da bi ove mjere trebale trajati tjedan dana te da smatra da će to biti dovoljno. Ako ne dođe do drugačijeg mišljenja vlasti, Sala je dodao da bi sve aktivnosti trebalo biti moguće nastaviti u ponedjeljak, 2. ožujka.

'S obzirom na to da se neke škole u karnevalskom tjednu ionako zatvaraju, mislim da nije problem da ih zatvorimo na tjedan dana', rekao je jedan od građana koji ove vladine poteze smatra pozitivnima, javlja Corriere della Sera.

U Italiji treća osoba umrla od koronavirusa, 149 zaraženih

Starija žena koja je bolovala od raka a zarazila se koronavirusom umrla je u Italiji, priopćile su vlasti u nedjelju, pa se tako broj umrlih penje na tri u toj zemlji koja ima 149 zaraženih.

Treći smrtni slučaj je "starija žena primljena u bolnicu u Cremi, blizu Cremone, u Lombardiji, prije nekoliko dana, čiji su nalazi pretraga pokazali da je zaražena koronavirusom", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Milanu povjerenik za zdravstvo u pokrajini Lombardiji Giulio Gallera.

Dodao je da je žena primljena "na onkologiju u teškom stanju".

Na odvojenoj tiskovnoj konferenciji čelnik civilne zaštite Angelo Borrelli rekao je da Italija, najteže pogođena europska zemlja, ima 149 zaraženih, ne računajući troje umrlih, među kojima je "110 zaraženih u Lombardiji (okolica Milana), 21 u Venetu (okolica Venecije), 9 u Emiliji Romagni i 2 u Laciju (Rim)", pri čemu je dvoje potonjih zaraženo izvan Italije.

"Pedeset petero ih je hospitalizirano sa simptomima, 25 je na intenzivnom liječenju, 19 je u izolaciji a 27 je pod nadzorom", dodao je.

Svih troje umrlih od koronavirusa bili su starije osobe koje su bolovale od drugih bolesti.

Prvi smrtni slučaj u Italiji bio je umirovljeni 78-godišnji zidar iz okolice Padove, u Venetu, koji je umro 21. veljače.

Druga žrtva je bila 77-godišnjakinja koja je pronađena mrtva u svom domu 22. veljače u Casalpusterlengu, blizu Codogna. Virus je otkriven testiranjem nakon smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:10