OPORUKA RAZDORA

Razočarani djed razbaštinio unuke, razlog će mnogima biti sasvim opravdan: ‘Mojih pola milijuna? Nema šanse!‘

Imovina umirovljenog vojnika Fredericka Warda iznosila je pola milijuna funti, no većinu novca dobio je samo dio nasljednika

Ilustracija

 Zoonar Gmbh/Alamy/Alamy/Profimedia/Zoonar Gmbh/alamy/alamy/profimedia

Razočarani djed koji se često žalio da ga unuke rijetko posjećuju, imao je puno pravo svakoj od njih ostaviti samo 50 funti od svojeg bogatstva koje iznosi 500.000 funti, odlučio je sud, piše Daily Mail.

Bivši vojnik Frederick Ward stariji ostavio je nakon smrti 2020. gotovo sav svoj novac kao i stan vrijedan 450.000 funti svojoj djeci Terryju Wardu i Susan Wiltshire te razbaštinio djecu pokojnog sina Freda juniora.

91-godišnjak je rekao svom odvjetniku da je uzrujan i razočaran jer ga sinove kćeri nisu niti jednom posjetile dok je bio u bolnici zbog plućne bolesti.

Nakon što su doznale da su razbaštinjene, pet sestara - Carol Gowing, Angela St Marseille, Amanda Higginbotham, Christine Ward i Janet Pett - podigle su tužbu tvrdeći da imaju pravo na trećinu djedova bogatstva.

No sudac James Brightwell odlučio je da je oporuka iz 2018. ‘posve racionalna‘ s obzirom na vrlo ograničen kontakt unuka s njihovim razočaranim djedom u njegovim poznim godinama.

‘Neki su stava da bi osoba koja piše oporuku, u slučaju da je njezino dijete umrlo prije nje, morala ostaviti jednak dio svim nasljednicima. Međutim, odluka da se to ne učini i da se ostatak, a time i najveći dio ostavine podijeli između njegove preživjele djece, nije odluka koju neki razuman ostavitelj ne bi mogao donijeti.‘

Sestre su tvrdile da je oporuka iz 2018. ‘nevažeća‘ i da su njihov ujak Terry i teta Susan ‘neopravdano utjecali‘ na svog djeda da promijeni svoju oporuku kako bi im dao njihov dio svoje imovine.

Ali sudac Brightwell rekao je da ga ‘dokazi nisu uvjerili‘ da je Terry ‘prisilio‘ svog oca ili da ga je Susan ‘kontrolirala‘.

Fred stariji prethodno je sastavio oporuku kojom je svoje imanje podijelio između sve troje svoje djece.

No Fred junior je umro 2015. prije svog oca, nakon čega se obitelj posvađala i Ward nije puno viđao obitelj Freda mlađeg.

Kad je Terry pročitao očevu oporuku nakon njegove smrti, izbila je žučna svađa - koja je snimljena i puštena na sudu - kada je otkriveno da je pet sestara gotovo posve izbačeno iz oporuke.

Od bogatstva procijenjenog na oko 500.000 funti, njihov ujak Terry uručio im je kuverte sa samo 50 funti u gotovini.

Sudac Brightwell je rekao da sestre nisu posjetile svog djeda u bolnici jer nisu bile obaviještene da je tamo, ali nisu ni mogle znati da je tamo s obzirom da su već ranije izgubile svaki kontakt s njim.

Pet sestara je samo ‘vrlo povremeno dolazilo u kratke posjete‘ kako bi vidjele svog djeda, dok je on bio u bliskim odnosima sa svojim sinom Terryjem i kćeri Susan.

‘Najvjerojatnije je da je Fred bio razočaran, s obzirom na promijenjene okolnosti nakon smrti Freda mlađeg i ograničenog kontakta s njegovim kćerima nakon toga‘, rekao je Brightwell.

‘Prihvaćam Susanin dokaz da se njezin otac žalio da obitelj Freda mlađeg nije marila za njega‘, dodajući da je bio posebno uzrujan zbog nedostatka kontakta u vrijeme vjenčanja jedne od njegovih praunuka.

‘Požalio se da mu nisu poslale čak ni komad svadbene torte‘, rekao je.

‘U tim okolnostima, i usprkos Fredovom obećanju otprije nekoliko godina da će podijeliti svoju imovinu između djece svoje djece ako se nekome od njih išta dogodi, oporuka iz 2018. bila je po mom mišljenju posve racionalna. No ipak, mogu razumjeti razočaranje podnositelja zahtjeva jer su u biti izostavljeni‘, kazao je sudac.

Sudac je također odbacio tvrdnje da Ward nije imao ‘kapacitet‘ da sastavi oporuku 2018. ili da ona iz bilo kojeg razloga nije važeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:56