ZABORAVIO IH SVIJET

Razoreni Haiti u potpunom očaju i općem kaosu nakon potresa: ‘Nitko nam nije došao pomoći...‘

Potres magnitude 7,2 stupnja u nekoliko je sekundi desecima tisuća Haićana odnio sve što su posjedovali, stvorivši nestašice hrane I VODE
Podjela humanitarne pomoći na Haitiju
 
 Reginald Louissaint Jr/AFP

Preživjeli stanovnici razornog potresa koji je pogodio Haiti u petak su opljačkali humanitarni konvoj, u vrijeme dok ta siromašna karipska država pokušava izbjeći ponavljanje loših odgovora na prošle prirodne katastrofe.

Pljačkanje humanitarnih zaliha i kaos pri davanju pomoći naglasili su očaj koji vlada Haitijem nakon prošlotjednog snažnog potresa koji je odnio više od dvije tisuće života i uništio više od 130 tisuća domova.

Potres magnitude 7.2 u nekoliko je sekundi desecima tisuća Haićana odnio sve što su posjedovali, stvorivši nestašice hrane i čiste vode.

Ovise o milosti drugih

Humanitarni konvoji počeli su dijeliti pomoć, no u nedovoljnoj količini i s logističkim pogreškama.

Kaotične scene zabilježene su u petak u Les Cayesu, jednom od potresom najpogođenijih gradova, pri dijeljenju vreća riže, prenosi agencija France Presse.

Pljačkaši su uspjeli ući u jedan od dva kamiona prije no što su snage sigurnosti intervenirale, a preostala roba nasumce je podijeljena iz lokalne policijske stanice.

Velik dio Haićana stoga ovisi o milosti svojih susjeda i obitelji koji i sami nemaju velike zalihe.

„Imam prijatelja koji je stigao iz prijestolnice Port-au-Princea kako bi mi donio vodu i hranu, a ja sam to podijelio sa svojim susjedima. Dao mi je i odjeće“, rekao je Marcel Francois, otac dva djeteta koji je nakon potresa tri sata bio zatočen pod ruševinama.

Iz svoje uništene kuće koja se nalazi na cesti koja spaja Les Cayes sa zračnom lukom, Francois sad ima mjesto u prvom redu za praćenje humanitarnih operacija.

„Vidim puno pripadnika vlasti da prolaze, procesije dužnosnika s njihovim sirenama i velikim autima nevladinih organizacija. Prolaze i humanitarni kamioni, no ništa za mene“, kazao je 30-godišnjak.

Nitko nije došao pomoći

Haiti, jedna od najsiromašnijih država na svijetu, i prije razornog potresa bio je u kaotičnoj situaciji - zemlja je imala velike brojeve slučajeva covida-19, a politička kriza kulminirala je prošli mjesec ubojstvom predsjednika Jovenela Moisea.

Bivša francuska kolonija, naseljena afričkim robovima zbog rada na plantažama šećerne trske i kave, još uvijek se oporavljala i od potresa 2010. godine koji je pogodio prijestolnicu i ubio više od 200 tisuća ljudi.

Tada je bez doma ostalo više od 1,5 milijuna Haićana, a preživjeli su godinama živjeli u šatorima, boreći se i sa smrtonosnom epidemijom kolere, usprkos milijardama dolara inozemnih donacija.

Kao i nakon te tragedije, dužnosnici su ponovno pokušali optimistično obećati da će „izgraditi sve ponovno i bolje“.

„Svjedočili smo nevjerojatnom trenutku jedinstva u odgovoru na potres, pa vjerujemo da se ovo može pretvoriti u priliku za obnovu prema boljem“, rekla je zamjenica glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Amina Mohammed u petak, nakon posjeta Haitiju.

Haićani, poučeni iskustvom, ne vjeruju obećanjima. Iako su humanitarni radnici upozoravali da se ne ponove greške koje su otežale odgovor na potres 2010., na potresom pogođenom području već su se pojavili 'gradovi šatora'.

„Živimo očajan život“, rekao je Wilford Roosvelte na stadionu punom šatora.

„Zemlja je mokra zbog kiše. Na tome ljudi spavaju. Nitko od vlasti nije nam pomogao“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 13:56