POBJEGLI DESECI TISUĆA LJUDI

Razorni uragan pogodio Louisianu, vjetar brzine 250 km/h nosi sve pred sobom: Bez struje 400.000 kućanstava

Stručnjaci pretpostavljaju da će Ida biti jača od uragana Katrine koji je 2005. opustošio veći dio New Orleansa
Uragan Ida pogodio Louisianu 
 Mark Felix/AFP

Uragan Ida pogodio je u nedjelju američku državu Louisianu, jugozapadno od New Orleansa, kao uragan 4 stupnja, objavio je Nacionalni centar za uragane u Miamiju.

Bez struje ostalo je 400.000 kućanstava, a gradovi su poplavljeni.

Uragan je sa sobom maksimalne vjetrove od oko 240 kilometara na sat kada je pogodio obalu nakon prelaska Meksičkog zaljeva, dodao je NHC.

Uragani takve snage, jedan stupanj manje od najviše, obično uzrokuju katastrofalne posljedice, dodaje NHC, upozoravajući na visoku plimu i moguće poplave.

Ida je pogodila obalu u blizini Fort Fourchon, šesnaest godina nakon uragana Katrina koji je devastirao to područje na jugu SAD-a.

Deseci tisuća stanovnika Louisiane pobjegli su u nedjelju iz te američke savezne države uoči dolaska Ide iz Meksičkog zaljeva.

Očekuje se da će Ida biti jedna od najjačih oluja koja je pogodila Louisianu u posljednjih 150 godina.

Trenutačno najveća izmjerena brzina vjetra iznosi 249 km/h i ako se poveća za samo 10 km/h Ida će se pretvoriti u uragan pete kategorije.

image
Uragan Ida pogodio Louisianu
Patrick T. Fallon/AFP

Mississippi proglasio izvanredno stanje

Guverner Louisiane John Bel Edwards u subotu je stanovnike upozorio da bi "do večerašnjeg odlaska u krevet morali biti ondje gdje namjeravaju pričekati prolazak oluje". Poručio im je da se dobro pripreme, jer prognoza za nedjelju predviđa silovito i brzo pogoršanje vremena.

Guverner susjedne savezne države Mississippi proglasio je izvanredno stanje.

Louisianu dosada nikad nije pogodio uragan te snage, a prije 16 godina devastirao ju je uragan Katrina kada je poginulo više od 1800 ljudi.

Ida je već opustošila dio Kube, rušeći stabla i noseći krovove kuća, a na Jamajci je prouzročila obilnu kišu. Nema informacija o smrtno stradalima.

Nacionalni centar za uragane objavio je da bi "potencijalno katastrofalna šteta od snažnog vjetra i od poplava mogla opustošiti sjevernu obalu Meksičkog zaljeva, počevši od jutros".

Louisiana se još opravlja od prošlog uragana

Južna Louisiana se još oporavlja od posljedica prošlogodišnjeg uragana Laura. Ta savezna država ima, u posljednjih sedam dana, treću najveću incidenciju zaraženih covidom-19 na 100 tisuća ljudi. Država ne planira evakuirati bolnice koje su zagušene priljevom covid-19 pacijenata.

Guverner Edwards kazao je ranije da će vjetrovi biti snažni i da će pogoditi područja u promjeru od 480 kilometara. Istaknuo da će to možda biti najgori uragan u Louisiani od 1850-ih.

Očekuje se nestašica struje

Vlasti su naredile evakuciju priobalnih područja, što je dovelo do zastoja na autocestama i nestašica goriva na nekim benzinskim postajama.

Raspoređeni su dodatni timovi i oprema zbog očekivanih nestašica struje. Predsjednik Joe Biden kazao je da se koordinirao s distributerima električne energije i da je u Teksasu i Louisiani raspoređeno 500 saveznih djelatnika za hitne situacije.

Tvrtke su smanjile proizvodnju "offshore" nafte za 91 posto, a rafinerije u Louisiani rade smanjenim intenzitetom.

Regionalna cjena nafte porasla je zbog očekivane smanjene proizvodnje i povećane potražnje uslijed evakuacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 18:48