NIJE IM JASNO

RAZOTKRILI JU VLASTITI RODITELJI Predsjednica udruge za prava crnaca godinama lagala da nije bjelkinja

 Linkedin

SEATTLE - Rachel Dolezal (37) predsjednica je lokalnog ogranka udruge za prava crnaca NAACP u okrugu Spokane u američkoj saveznoj državi Washington. Za sebe tvrdi da je dijelom afroamerikanka, no iznenadno se našla pod neželjenom pažnjom medija nakon što su je otuđeni roditelji razotkrili kao - bjelkinju!

Roditelji Rachel Dolezal oboje su bijelci, što uredno i stoji na njenom rodnom listu, koji su taj dokument odlučili podijeliti s CNN-om.

- Mi smo njezini roditelji, rekao je Lawrence Dolezal. - Ne razumijemo zašto misli da je nužno krivo prikazivati svoju rasu, kazao je.

U svojoj prijavi za pravobraniteljicu u okrugu Spokane, Dolezal je pod rasu napisala ‘afrička amerikanka,’ no i ‘bjelkinja,’ kao i ‘američka indijanka.’

Kada je na Facebooku najavila da će ju posjetiti otac, postavila je fotografiju sebe pored starijeg afroamerikanca.

U četvrtak je, na pitanje radijskog reportera je li na slici njezin otac odgovorila da jest. Potom ju je pitao ‘jeste li vi afroamerikanka?’

- Ne razumijem pitanje - rekla sam vam da da, to je moj otac. I nije mogao doći u siječnju, odgovorila je.

- Jesu li vaši roditelji - jesu li oni bijelci, glasilo je sljedeće pitanje.

Dolezal je potom napustila studio, ostavivši torbicu i ključeve, i pobjegla u obližnji dućan s odjećom.

Njena krovna organizacija, NAACP, prva je stala u obranu svoje dužnosnice.

- Pripadnost nekoj rasi nije uvjet za sudjelovanje u vođenju NAACP-a, izjavili su iz udruge. - Konferencija udruge za države Aljasku, Oregon i Washington stoji iza gospođe Dolezal i njenih rezultata u borbi za ljudska prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:02