DOLIJALI EKSTREMISTI

Razotkriven strašan plan američkih koronaskeptika: ‘Kuja je uvela maske! Sad će platiti‘

Američki FBI priveo je skupinu muškaraca iz jedne radikalne paravojne organizacije jer su pratili i planirali otmicu Gretchen Whitmer
Ilustracija
 Maranie R. Staab

Guvernerka Whitmer je tiranska kuja! Ne znam, dečki, moramo napraviti nešto. Dajte mi neke ideje što bismo mogli napraviti, napisao je u lipnju u Facebook grupi Adam Fox.

Ideje su se izmjenjivale neko vrijeme dok konačno nisu došli do posljednje oko koje su se svi složili - Whitmer će oteti iz njezina ljetnikovca i odvesti u Wisconsin na tajnu lokaciju gdje će joj suditi za sve njezine "grijehe".

"Zgrabi i bježi, čovječe!" zaključio je jedan od dečki.

"Dečki" na koje se Fox referira su pripadnici desničarskih milicijskih skupina, okupljeni u zajedničkoj mržnji prema saveznoj vladi i mjerama koje je guvernerka Michigana, Gretchen Whitmer, provodila tijekom ljeta u sprečavanju širenja koronavirusa.

Šestorica muškaraca jučer su optužena za planiranje otmice guvernerke, a još sedmorica zbog sumnje da su povezani s milicijskom skupinom Wolverine Watchmen.

Rušenje vlade

FBI je ovu priču počeo istraživati početkom godine kad je na društvenim mrežama pratio objave o nasilnom rušenju vlade i napadima na policiju. Nekoliko je muškaraca posebno iskakalo u svojim objavama pa se FBI usredotočio na njih. Ubrzo su se ubacili u grupe na društvenim mrežama i imali svoje doušnike. Zatim su počeli odlaziti na sastanke gdje su mogli uživo pratiti u kojem se smjeru razvijaju ove grupe.

Američke milicijske grupe su desničarske ekstremističke organizacije motivirane mržnjom prema "tiranskoj vladi". Njihov je krajnji cilj "boogaloo", odnosno ustanak ili drugi građanski rat. Te desničarske grupe su najveći zamah imale 1990-ih kad su djelovale u svih 50 saveznih država i brojale oko 60 tisuća članova.

Početkom 21. stoljeća su utihnule, da bi se ponovno probudile jačanjem društvenih mreža koje im olakšavaju regrutiranje novih članova. Njihovi pristaše se često, od prvotne priče o samodostatnom društvu temeljenom na Povelji o pravima, okrenu planiranju počinjenja kaznenih djela poput dizanja u zrak zgrada i atentata na vladine dužnosnike.

image
Gretchen Whitmer
Bill Pugliano/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Tako je bilo i sa skupinom koja je planirala otmicu guvernerke. Operacija je trebala uključivati 200 muškaraca koji bi upali u državni ured u Michiganu i uzeli taoce, uključujući guvernerku kojoj bi sudili za izdaju prije predsjedničkih izbora u studenome.

Elektrošoker i kodna imena

Na kraju su odlučiti oteti Gretchen Whitmer iz njezina ljetnikovca. U bijegu bi raznijeli most i pobjegli brodom. Grupa se nalazila u Foxovoj trgovini, točnije u tajnom podrumu ispod trgovine. Fox je uvijek pokupio sve mobitele prije sastanka, ali je FBI uspjio uz pomoć tajnih uređaja snimiti razgovore.

Saznali su da grupa planira, uz napad na državni ured, Molotovljevim koktelima uništiti policijska vozila. Tijekom vikenda nalazili su se na privatnom posjedu gdje su imali treninge s vatrenim oružjem. U međuvremenu su izrađivali bombe, kupili su elektrošoker i noćne naočale za vid te su razvili vlastiti šifrirani jezik. "Pekar" je bio dobavljač eksploziva, a "kolač" bomba.

Što se tiče sedmorice drugih uhićenih, oni su optuženi za 19 kaznenih djela, uključujući sudjelovanje ili povezanost s ekstremističkom skupinom Wolverine Watchmen.

Državna odvjetnica Dana Nessel upozorila je na ekstremiste.

"Iskorištavaju epidemiju covida-19, nemire oko BLM i koriste prosvjede za regrutiranje i formuliranje zavjera. Nažalost, ovo nije samo problem Michigana. Ovo je trenutačno američki problem. Domaći terorizam predstavlja najveću prijetnju za SAD", poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:02