BITI ILI NE BITI...

Razotkrivena glavna Putinova dilema nakon pirove pobjede u Soledaru: Ovo je kraj Wagnera?

Zašto se Putin još uvijek nije prihvatio osobnog zapovjedništva nad ratom, pita se notorni Girkin

Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/Tass/Profimedia/Mikhail Metzel/tass/profimedia

Rusko zauzimanje Soledara, između ostalog, znači i sljedeće: Putinu predstoji težak zadatak u kojem će morati uravnotežiti suprotstavljene interese svih onih snaga koje participiraju u invaziji na Ukrajinu. Tako, barem, tvrdi notorni zapovjednik paravojnih jedinica iz Donbasa, osuđeni terorist Igor Girkin.

Ruska vojska priopćila je u petak da je zauzela grad Soledar, što bi joj teoretski trebalo omogućiti da napreduje prema gradu Bahmutu, nešto južnije, gdje su se mjesecima vodile i vode žestoke borbe.

Šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin kasnije je, u posebnom obraćanju, ustvrdio da Soledar nije zauzela ruska vojska nego da je zauzimanje grada rezultat napora njegovih plaćenika. Rusko ministarstvo obrane prvo nije priznalo ulogu privatne vojne tvrtke u osvajanju Soledara da bi se naposljetku povinovali Prigožinovim pritiscima. Borba oko toga tko će preuzeti zasluge za navodno napredovanje i dalje traje.

Girkin je na svom kanalu društvenog medija Telegram ustvrdio da postoji "akutni sukob" između neslužbenih invazijskih snaga (čitaj Wagner) i tradicionalnog ruskog vojnog zapovjedništva. Istaknuo je i da je takva dinamika u ratnom vihoru "potpuno neprihvatljiva".

Također ističe da najveću opasnost za operacije grupe Wagner u Ukrajini predstavlja načelnik ruskog Glavnog stožera Valerij Gerasimov, koji je po novome promaknut na mjesto zapovjednika čitave ukrajinske kampanje. Navodno Gerasimov i ministar obrane Sergej Šojgu žele raspustiti Wagner grupu, a plaćeničke trupe inkorporirati u regularnu rusku vojsku.

Tako bi se uklonili svi oni koje Šojgu i Gerasimov osobno smatraju političkim neprijateljima, ističe Girkin.

Prema istraživanjima Instituta za proučavanje rata (ISW), Girkinovi komentari ujedno i razotkrivaju veliku Putinovu dilemu. S jedne strane, ostaviti Wagner u ratu, s druge, ukloniti Prigožina i eliminirati njegov sve veći politički utjecaj. Potonji slučaj ojačao bi poziciju tradicionalnog ruskog vojnog zapovjedništva, a najviše Sergeja Šojgua, ruskog ministra obrane. No, Šojgu, to je sigurno, ne kotira dobro unutar Putinova unutarnjeg kruga, kaže Girkin.

Kako bi izgledao izlaz iz ove situacije? Prema Girkinu, Putin bi morao prestati s praksom distanciranja od vojnih neuspjeha u Ukrajini i "osobno prihvatiti ulogu vrhovnog zapovjednika."

"Predsjednik već 11 mjeseci tvrdoglava izbjegava osobnu odgovornost", piše Girkin, dodajući da će Putin uskoro morati birati između Prigožina, Šojgua - ili preuzimanja stvari u svoje ruke.

ISW pritom ističe da bi Putinovo odugovlačenje u pokušaju postizanja ravnoteže između ova dva faktora "moglo ozbiljno utjecati na njegovu moć."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:15