HOLDING RUSKOG ČELNIKA

Razotkrivena hobotnica od 4,5 mlrd. dolara iza koje stoji Putin. Direktor paravan firme: ‘Ma, ja vam samo potpisujem papire‘

Čini se da otkriveni ruski e-mailovi ukazuju na ‘mrežu‘ koja upravlja imovinom od 4,5 milijardi dolara povezanu s Vladimirom Putinom

Vladimir Putin na brodu/Ilustracija

 Dmitry Astakhov/AFP

Palače, jahte i vinogradi koje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu navodno ustupaju prijatelji i oligarsi sada se mogu povezati s nečim što se čini kao neformalna mreža koja raspolaže imovinom vrijednom više od 4,5 milijardi dolara.

Naime, čini se da digitalni trag ukazuje na to da je niz kuća za odmor i druga imovina koju navodno koristi ruski predsjednik, a koja prema dostupnim evidencijama pripada ili je bila u vlasništvu drugih pojedinaca, kompanija i humanitarnih društava, povezana putem zajedničkog naziva domene e-maila - LLCInvest.ru, prenosi britanski The Guardian, koji priču donosi kao ekskluzivnu.

'Snapshot' razmjene e-mailova koja je procurila u rujnu prošle godine, dodatno ukazuje na to da su direktori i službenici povezani s nekim od subjekata koji su u vlasništvu ili upravljaju tom imovinom raspravljali o svakodnevnim poslovnim problemima kao da su dio jedne iste organizacije.

Jedan ruski stručnjak za borbu protiv korupcije, koji je želio ostati anoniman s obzirom na političku situaciju u Moskvi, rekao je da ovi nalazi postavljaju pitanje postoji li tu razina "zajedničkog upravljanja". "LLCInvest najviše sliči na zadrugu, odnosno udrugu u kojoj njezini članovi mogu razmjenjivati ​​beneficije i imovinu".

Već gotovo dva desetljeća Putina optužuju za potajno gomilanje golemog bogatstva putem raznih opunomoćenika, zbog niza razotkrivanja podataka u curenjima, poput slučaja 'Pandora Papers', o bogatstvu njemu najbližih osoba.

'Investicijski fond'

Poslovni čovjek Sergej Kolesnikov prije 10 je godina tvrdio da je stajao iza obrasca koji je omogućio skupini vodećih ruskih oligarha da stave milijarde rubalja u neku vrstu "investicijskog fonda" u korist Vladimira Putina, koji je tada obnašao funkciju premijera. No, te tvrdnje su bile negirane, a Kolesnikov je pobjegao iz Rusije.

Prošlog mjeseca vlada Ujedinjenog Kraljevstva usporedila je Putinov "raskošni način života" sa službenim ruskim zapisima koji govore o njegovoj "skromnoj imovini", a koja uključuje mali stan u Sankt Peterburgu, dva automobila još iz sovjetskog vremena, iz 50-ih godina prošlog stoljeća, jednu prikolicu i malu garažu.

Nakon jednogodišnjeg istraživanja, Projekt izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) i ruski informativni portal Meduza, identificirali su 86 tvrtki i neprofitnih organizacija čiji predstavnici koriste zajednički naziv domene LLCinvest, često uz korporativne račune e-maila.

Tvrdnje o tajnom bogatstvu ruskog predsjednika u Kremlju odbacuju, a cjelokupni lanac vlasništva koji vodi do Putina nije identificiran. "Predsjednik Ruske Federacije ni na koji način nije povezan s objektima i organizacijama koje ste naveli", rekao je glasnogovornik Kremlja.

Prema OCCRP-u i Meduzi, sredstva povezana s organizacijama ili korporativnim strukturama oko njih, u vezi kojih se čini da se koristila domena e-maila LLCinvest.ru, uključuju visoko vrijednu imovinu.

Tu je tako palača vrijedna oko milijardu i 170 milijuna eura, za koju je oporbeni političar Aleksej Navaljni tvrdio da je izgrađena za Putinovu osobnu uporabu u Gelendžiku na Crnom moru. No, milijarder Arkadij Rotenberg, oligarh koji se nalazi pod sankcijama Europske unije i SAD-a, tvrdi da je on vlasnik te imovine.

Hektari vinograda

Korporativna evidencija koju vodi ruska baza podataka SPARK u vlasništvu privatne novinske agencije Interfax, navodi da od lipnja imovina pripada tvrtki pod nazivom Kompleks, čija je, pak, matična tvrtka Binom. Čini se da direktor tvrtke Binom od srpnja prošle godine ima registriranu domenu e-maila LLCInvest.ru. Domenu LLCinvest.ru u SPARK-u - koji je najveća ruska baza podataka o tvrtkama - i dalje navode kao kontakt.

Tu su i hektari vinograda oko palače Gelendžik. Navaljni je tvrdio da su vinarije Putinov "hobi" koji se oteo kontroli. Vinogradi koji okružuju palaču pripadaju neprofitnoj organizaciji koju su osnovala dvojica Putinovih suradnika, Genadij Timčenko i Vladimir Kolbin, a njih dvojica su također pod zapadnim sankcijama. Također, čini se da Kolbin i druge osobe povezane s vinogradima imaju račune e-maila na domeni LLCInvest.ru.

Tu je zatim skijalište Igora u Lenjingradskoj oblasti, gdje je 2013. godine održano vjenčanje Putinove kćeri. Prema zemljišnim knjigama, ono je u vlasništvu Ozona, tvrtke u kojoj je Putinov prijatelj, predsjednik i najveći dioničar Banke Rusija, Jurij Kovaljčuk - koji je također pod zapadnim sankcijama - imao velik udio. Račun e-pošte LLCInvest.ru kontakt je u SPARK evidenciji i Ozonove matične tvrtke, Relax. Tvrtka Ozon nije ni na koji način povezana s istoimenim divom koji se bavi e-trgovinom.

Postoji i vila sjeverno od Sankt Peterburga, koja je poznata kao "Putinova dača". Vila Sellgren bila je u vlasništvu Olega Rudnova, Putinova prijatelja iz djetinjstva, a naslijedio ju je njegov sin Sergej Rudnov preko tvrtke North. Čini se da Rudnov također koristi e-mail LLCinvest.ru, prema zapisima evidencije SPARK.

Jahte Shellest i Nega

Tu je i zgrada obložena drvetom sjeverno od Sankt Peterburga, poznata kao 'Ribarska koliba'. E-mailovi koji su procurili iz građevinske tvrtke ukazuju na to da su tri različite tvrtke koje koriste naziv iste domene, posjedovale različite parcele oko ovog kompleksa, dok je četvrti LLCInvest subjekt - neprofitna organizacija pod nazivom Revival of Maritime Traditions - upravljao izgradnjom. Ta ista zaklada, koja je nedavno stavljena pod zapadne sankcije, u vlasništvu ima dvije jahte, Shellest i Nega, za koje američko ministarstvo financija tvrdi da su povezane s Putinom.

Ukupno 4,5 milijardi dolara imovine koju imaju LLCInvest subjekti uključuju i velike novčane depozite. Dvije neprofitne zaklade, čiji su suosnivači Timčenko i Kolbin, za koje se, prema korporativnim zapisima SPARK-a, koristi ista domena, čini da raspolažu značajnim sredstvima.

Tako je Razvoj agrarnih inicijativa imao na svojem depozitnom računu na kraju 2020. godine 17 milijardi rubalja, odnosno više od 290 milijuna eura, dok je Razvoj učinkovitog investicijskog tržišta raspolagao s više od 20 milijardi rubalja, odnosno više od 342 milijuna eura u dugoročnim depozitima te gotovo 5 milijardi rubalja, odnosno 85 milijuna eura u kratkoročnim depozitima na kraju 2020. godine, kako pokazuju javno dostupni računi.

Jahta Shellest u vlasništvu je neprofitne organizacije Revival of Maritime Traditions.

LLCinvest nije standardni pružatelj usluge e-maila otvoren za javnost kao što je, primjerice, Yahoo, već se radi o domeni na poslužitelju u vlasništvu Moskomsvjaz, telekomunikacijske tvrtke koja ima bliske veze s Bankom Rusije. Ta banka iz Sankt Peterburga je, pak, pod zapadnim sankcijama, a američko ministarstvo financija opisuje je kao "osobnu banku visokih dužnosnika Ruske Federacije".

'Putinova banka'

Banka Rusije je također poznata kao 'Putinova banka', zbog svoje uloge u navodnom namještanju ponuda za ruskog čelnika. Kremlj uporno niječe bilo kakve takve veze ili utjecaje.

Do otkrića zajedničke domene e-maila došlo je analizom procurjelih metapodataka s poslužitelja Moskomsvjaz, za koje se čini da pokazuju imena pošiljatelja i primatelja e-maila LLCinvest.ru, sadržaj i vrijeme korespondencije. To su podaci uspoređeni i provjereni sa zapisima iz otvorenih izvora te onima iz zasebnih curenja sadržaja nekih poruka.

Ni Moskomsvjaz ni svi osim jednog od pojedinaca za koje se čini da su koristili e-mail LLCInvest.ru, nisu odgovorili na zahtjeve za komentar. Ostaje nejasno koja je svrha zajedničke usluge e-maila ili motiv za očitu suradnju po pitanjima osoblja i logistike.

Ništa, pak, ne ukazuje na to da su svi korisnici LLCInvest.ru uključeni u upravljanje imovinom koja se u izvještajima povezuje s Putinom. Samo je jedna osoba koja koristi račun e-maila LLCinvest.ru kao direktor više tvrtki, pristala na telefonski razgovor kada su ga istraživači nazvali. On je tada tvrdio da zapravo i ne poznaje punu prirodu svog posla.

"Ja sam skroman zaposlenik i gledam svoja posla", rekao je. "Ja samo potpisujem papire. Znate kako se ponekad beskućnici upisuju kao direktori tvrtke. Nisam beskućnik, ali potpisujem papire kao i oni, ne ulazeći u detalje".

"I da je moja tvrtka dio velikog holdinga, ja to ne bih znao", dodao je muškarac, čiji je identitet skriven radi njegove vlastite sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 03:03