DEVA KROZ UŠICU IGLE

RAZOTKRIVENA LAŽ? Arheolozi: 'U Bibliji piše da je Abraham jahao na devi, a pitomih deva tada nije ni bilo'

TOPSHOTSA man holds the ropes of a camel during the Mazayin Dhafra Camel Festival on the outskirts of Abu Dhabi on February 2, 2010. The festival, which includes participants from around the Gulf region, includes a camel beauty contest, a display of UAE handcrafts and other activities aimed at promoting the country's folklore. AFP PHOTO/KARIM SAHIB
 AFP

TEL AVIV - Deve se spominju u brojnim biblijskim pričama koje datiraju u vrijeme od 1500. do 2000. godine prije Krista, a poznata je i biblijska izreka o devi koja će lakše proći kroz ušicu igle, nego što će bogataš ući u kraljevstvo nebesko

No, nedavno otkriće izraelskih arheologa potvrđuje da su grbave životinje u Svetoj zemlji pripitomljene stoljećima nakon razdoblja koje se u Bibliji opisuje. Oni tvrde da to dokazuje da se Bibliju ne može tretirati kao povijesni dokument, s obzirom da Abraham, Josip i ostale biblijske osobe sasvim sigurno u opisanom razdoblju nisu mogli jahati ove životinje.

Dr. Erez Ben Yosef i dr. Lidar Sapir Hen s Odjela za arheologiju na Sveučilištu Tel Aviv iscrpnim su analizama i istraživanjima pokušali odrediti trenutak kada su deve stigle u južni Levant. Otkrili su da su deve došle tek u 9. stoljeću prije Krista, što je nekoliko stotina godina poslije vremena kada su navodno živjeli praoci kršćanstva poput Abrahama.

'Dolazak deve na naše prostore vrlo je važan moment za gospodarski i društveni razvoj', rekao je dr. Ben Yosef. 'Analizirajući arheološke dokaze iz mjesta u dolini Aravah došli smo do mogućnosti da odredimo desetljeće u kojem su deve stigle', rekao je on.

Smatra se da su deve prvotno pripitomljene na Arapskom poluotoku negdje krajem drugog tisućljeća prije Krista. Ben Yosef je vodio radove na iskapanju tijekom prošle godine kako bi utvrdio točno kada su se pitome deve pojavile u južnom Levantu. Zajedno s dr. Sapir Hen on koristi datiranje i druge tehnike te analizira rezultate tih, ali i nekoliko drugih iskapanja u spomenutoj dolini.

U svim su iskopinama otkrili da kosti deva u arheološkim slojevima potječu s kraja 10. stoljeća prije Krista ili kasnije.

Nekoliko kostiju pronađenih u ranijim iskapanjima vjerojatno je pripadalo divljim devama za koje arheolozi vjeruju da su se u južnom Levantu pojavile u razdoblju neolitika ili čak i ranije.

Dr. Ben Yosef i dr. Sapir Hen mislili su da je dolina Aravah logična polazna točka za domaće deve u južnom Levantu jer on graniči s Arapskim poluotokom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:47