47 POHLEPNIH

Razotkrivena najveća operacija pranja novca u pandemiji: Djeci krali milijune pa kupovali luksuzne vile, aute, nakit...

Američko ministarstvo pravosuđa podignulo je optužnicu protiv 47 osoba optuženih za krađu 250 milijuna dolara

U istragu je bio uključen i FBI

 Elizabeth Flores/Zuma Press/Profimedia/Elizabeth Flores/Zuma Press/Profimedia

Američko ministarstvo pravosuđa podignulo je optužnicu protiv 47 osoba optuženih za krađu 250 milijuna dolara iz federalnog programa namijenjenog za besplatne obroke potrebitoj djeci tijekom pandemije, piše CNN.

Prema navodima ministarstva, riječ je o najvećoj financijskoj prijevari povezanoj s pandemijom koju su američki istražitelji otkrili do današnjeg dana. Osumnjičene se tereti za niz optužbi koje uključuju zavjeru, prijevaru, pranje novca te davanje i primanje mita.

Prema tvrdnjama tužitelja, osumnjičeni su uspostavili mrežu lažnih tvrtki povezanih s neprofitnom organizacijom Feeding our Future, kako bi iskoristili savezni program za prehranu djece, koji je osmišljen za pomoć djeci roditelja s niskim prihodima.

Na početku pandemije Kongres je dopustio proširenje programa kako bi omogućio sudjelovanje većeg broja organizacija.

- Ovo je bila drska shema nevjerojatnih razmjera, rekao je američki državni odvjetnik Andrew M. Luger za okrug Minnesota.

image

Uredi neprofitne organizacije Feeding our Future

Shari L. Gross/Zuma Press/Profimedia/Shari L. Gross/Zuma Press/Profimedia

- Optuženi su iskoristili program namijenjen siromašnoj djeci tijekom pandemije. Umjesto toga, dali su prednost vlastitoj pohlepi. Ukrali su četvrt milijarde dolara iz saveznih fondova za kupovinu luskuznih automobila, kuća, skupocjenog nakita i luksuznih kuća na obali u inozemstvu, dodao je.

Tužitelji navode kako su optuženi tvrdili da svakodnevno hrane tisuće djece, a kako bi stvar funkcionirala ispostavljali su lažne račune za hranu posluženu djeci te popise lažnih imena kako bi opravdali novce.

Ukradenim novcem su kupovali nekretnine u Minnesoti, Keniji i Turskoj, a između ostalog su plaćali međunarodna putovanja, piše CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:10