BRAK IZ INTERESA

Razotkrivena nova Putinova strategija: ‘Iran će pomoći Rusiji da zaobiđe sankcije, evo kako‘

Moskva je poslala timove u Teheran nakon prošlomjesečnog Putinova sastanka s iranskim vodstvom

Vladimir Putin i iranski vrhovni vođa Hamenei

 -/Afp

Diplomatske službe u EU i SAD-u ovih dana upozoravaju na novu strategiju režima Vladimira Putina. Naime, Rusija planira koristiti Iran za zaobilaženje međunarodnih sankcija zbog Ukrajine ako nuklearni sporazum Teherana sa svjetskim silama ponovno stupi na snagu.

Postoje informacije kako je Moskva poslala timove dužnosnika za trgovinu i financije, kao i rukovoditelje iz Gazproma i drugih kompanija u Teheran nakon prošlomjesečnog Putinova sastanka s iranskim vodstvom, a sve kako bi se postavili temelji za bližu suradnju između dviju zemalja.

Proteklih tjedana Iran je također poslao dva službena izaslanstva u Moskvu usmjerena na energetiku i financije. Među visokim dužnosnicima koji su otputovali bili su šef iranske središnje banke Ali Saleh Abadi, zamjenik ministra gospodarstva Ali Fekri i čelnik iranskog zakonodavnog odbora za gospodarstvo Mohammad Reza Pour Ebrahimi. Iranci su proveli nekoliko dana sastajući se sa svojim kolegama i rukovoditeljima privatnog sektora, javio je dobro obaviješteni Politico.

Riječ je o braku iz interesa. Izvoz ruske nafte suočen je s gotovo potpunim embargom iz zemalja EU, ali ako se postigne međunarodni nuklearni sporazum s Iranom, to bi za Putina predstavljalo savršeno tempirani plan B. Prema onome što trgovci nazivaju "swap" aranžmanom, Iran bi mogao uvoziti rusku sirovu naftu na svoju sjevernu obalu Kaspijskog mora i zatim prodavati ekvivalentne količine sirove nafte u ime Rusije u iranskim tankerima koji bi isplovljavali iz Perzijskog zaljeva.

Iran bi prerađivao rusku naftu i tako zadovoljio domaću potražnju, dok bi zahvaljujući nuklearnom paktu iranska nafta koja se izvozi s juga bila izuzeta od sankcija. Osim toga, Iran bi s vremenom mogao upotrijebiti svoju flotu tankera, nakon što bude oslobođen sankcija, za preuzimanje ruske nafte u lukama izvan Kaspijskog mora. Sve je na dugom štapu, ali puno dokaza ide u prilog tome da u Moskvi i Teheranu pripremaju ovakav aranžman.

Strategija zamjene imala je u prošlosti različite stupnjeve uspjeha. Zamjene su morale biti obustavljene prije više od deset godina, kada se Iran požalio da gubi novac na aranžmanu i da Rusija isporučuje sirovu naftu ispod standarda. Ovaj put bi Iran također morao pronaći način da premosti sve komplikacije povezane s prodajom ruske sirove nafte uz velike popuste na globalnim tržištima zbog sankcija.

Rusija je svjesna da Iran ima dug pedigre u pronalaženju takvih alternativa. Čak i dok su godine sankcija sputavale iransko gospodarstvo, Teheran se pokazao vještim u pronalaženju načina za potkopavanje kontrole, prvenstveno okretanjem prema Kini i drugim azijskim partnerima.

Iako su Iran i Rusija konkurenti u naftnom biznisu, a imaju i različite geostrateške interese, oni danas trebaju jedni druge. Tako je Ruska svemirska agencija nedavno lansirala iranski špijunski satelit u orbitu. U razgovorima s Irancima ruski su dužnosnici također signalizirali da namjeravaju unaprijediti željezničku i cestovnu infrastrukturu do kaspijskog lučkog grada Astrahana kako bi se olakšala trgovina između dviju zemalja. Daljnje područje suradnje su financije.

Tijekom Putinova sastanka s iranskim vrhovnim vođom Hameneijem njih su dvojica razgovarala o načinima kako prekinuti utjecaj dolara na globalnu trgovinu. Bankama obiju zemalja zabranjen je SWIFT, sustav kojim dominira SAD i koji se koristi za olakšavanje međunarodne trgovine, a njihova se gospodarstva suočavaju s velikim poteškoćama u obavljanju prekograničnih transakcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:37