MUNJEVITA OPERACIJA

RAZOTKRIVENA TAJNA AKCIJA Amerikanci poslali komandose u Libiju i uhvatili organizatora napada na Bengazi

 YouTube

Američke su snage u Libiji izvele tajnu akciju u kojoj su ulovile Ahmeda Abu Khatallu, navodnog organizatora krvavog napada na američki konzulat Bengaziju, u kojemu je 11. rujna 2012. godine ubijen i veleposlanik SAD-a u Libiji Christopher Stevens.

Akcija je izvedena u nedjelju u okolici Bengazija, a Khatalla se, prema informacijama iz Pentagona, trenutno nalazi na 'sigurnoj lokaciji' izvan Libije. Uskoro bi trebao biti prebačen u Ameriku, gdje ga čeka suđenje.

'U akciji nije bilo civilnih žrtava i svi članovi američkog operativnog tima sigurno su napustili Libiju', objavio je u kratkom priopćenju glasnogovornik Pentagona admiral John Kirby.

Vijest o tajnoj akciji prvi je razotkrio Washington Post, koji navodi da je Khatalla prvi od nekolicine organizatora napada u Benghaziju koji je uhvaćen. U operaciji su sudjelovalo vojni komandosi u suradnji s agentima FBI-a, a sve se pomno planiralo nekoliko mjeseci. Post je vijest htio objaviti još u ponedjeljak, no na zamolbu Bijele kuće iz sigurnosnih je razloga odgodio objavu za utorak.

State Department je Khatallu početkom godine stavio na listu terorista, nazivajući ga 'višerangiranim vođom' bengazijske podružnice militantne skupine Ansar al-Sharia, koja je nastala u kaosu nakon svrgavanja Moamera Gadafija 2010. godine.

Ovo je uhićenje velika stvar za administraciju predsjednika Baracka Obame, koji se već dvije godine bori s kritikama na račun načina na koji je reagirao na napad u Bengaziju. S obzirom da su se u rujnu 2012. godine diljem arapskog svijeta odvijale demonstracije zbog krajnje bizarnog i uvredljivog antimuslimanskog filmića objavljenog na YouTubeu, Obamini su ljudi isprva tvrdili da je palež zgrade konzulata u Libiji bio izravan rezultat tih demonstracija.

No, kasnije se ispostavilo da je taj napad bio pomno planirana akcija tamošnjih islamista, koja je izvedena na 11. obljetnicu velikih terorističkih napada al-Qaide na New York i Washington.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:14