PREŠLI CRVENU LINIJU?

Razotkrivena velika tajna: ‘Da, mi dajemo precizne koordinate Ukrajincima, igramo ključnu ulogu u akcijama‘

Gotovo svi napadi sustavom HIMARS prethodno su analizirani s američkim stručnjacima, kažu ukrajinski dužnosnici

Sustav HIMARS; ilustracija

 U.s. Air Force/Zuma Press/Profimedia/U.s. Air Force/zuma Press/profimedia

Ukrajinski dužnosnici rekli su da im Sjedinjene Države i njihovi saveznici daju ili potvrđuju potrebne koordinate za veliku većinu napada u kojima su korišteni napredni raketni sustavi koje su osigurale SAD. O toj praksi, koja otkriva dublju i operativno aktivniju ulogu Pentagona u ratu, ranije se nije javno govorilo, piše Washington Post.

To su potvrdila tri viša ukrajinska dužnosnika i jedan visoki američki dužnosnik, a otkriće stiže nakon višemjesečnih napada kijevskih snaga na ruske ciljeve - zapovjedne centre, skladišta streljiva i vojarne - na ukrajinskom tlu američkim raketnim sustavom visoke mobilnosti poput HIMARS-a ili sličnim precizno vođenim oružjem kao što je višecijevni raketni sustav M270.

Jedan visoki ukrajinski dužnosnik rekao je da ukrajinske snage gotovo nikada ne lansiraju napredno oružje bez posebnih koordinata koje im je dalo američko vojno osoblje iz baze negdje u Europi. Ukrajinski dužnosnici kažu da bi zbog ovog procesa koji je već u tijeku, Washington trebao imati povjerenja u vezi opskrbe Kijeva oružjem većeg dometa.

Visoki američki dužnosnik - koji je zbog osjetljivosti teme želio ostati anoniman - priznao je da Amerika igra ključnu ulogu u akcijama i rekao da pomoć u ciljanju služi osiguravanju preciznosti i čuvanju ograničenih zaliha streljiva koje na ovaj način biva maksimalno učinkovito iskorišteno. Dužnosnik je rekao da Ukrajina ne traži odobrenje od Sjedinjenih Država u pogledu toga što će napasti te da samostalno rutinski gađa ruske snage drugim oružjem. Također, Sjedinjene Države daju koordinate i informacije o preciznom ciljanju, no njihova je uloga isključivo savjetodavna, rekao je dužnosnik.

Ključni GPS

Napadi vođeni GPS-om odgurnuli su snage Kremlja na bojnom polju i ključan su čimbenik u otporu ukrajinskih snaga koji sad traje već godinu dana. Kad je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u prosincu posjetio Bijelu kuću, uručio je predsjedniku Joeu Bidenu vojnu medalju što je odobrio zapovjednik ukrajinske HIMARS jedinice.

Ovo je pitanje vrlo osjetljivo za američku vladu, koja se predstavila kao neratoborni prijatelj vlade u Kijevu koji se bori za svoj suverenitet i opstanak. Kremlj je u više navrata optužio Sjedinjene Države i njihove saveznike u NATO-u da u Ukrajini vode posrednički rat.

Visoki dužnosnici Pentagona dugo nisu željeli odgovoriti na pitanja o tome daju li i na koji način koordinate za napade, uz obrazloženje da bi to moglo ugroziti sigurnost operacija. Umjesto toga kazali su kako je američki angažman ograničen.

‘Priznali smo da dijelimo obavještajne podatke s Ukrajinom kako bismo im pomogli u obrani njihove zemlje od ruske agresije, a s vremenom smo optimizirali način na koji dijelimo informacije kako bismo podržali njihove zahtjeve i poboljšali brzinu i razmjere ciljanja‘, kazao je glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder. ‘Ukrajinci su nadležni za pronalaženje ciljeva, određivanje prioriteta i konačno odlučivanje što će gađati. SAD ne odobrava mete, niti smo uključeni u odabir ili gađanje ciljeva.‘

Viši ukrajinski dužnosnik opisao je proces ciljanja: ukrajinsko vojno osoblje identificira mete koje žele pogoditi i na kojoj lokaciji se nalaze, a te se informacije zatim šalju višim zapovjednicima. Oni, pak, zahtjev prenose američkim partnerima koji im daju preciznije koordinate. Amerikanci ne daju uvijek tražene koordinate, rekao je dužnosnik, a u tom slučaju ukrajinske trupe ne pucaju.

Ukrajina bi mogla izvesti napade i bez pomoći SAD-a, ali budući da Kijev ne želi uzalud trošiti dragocjeno streljivo, obično odlučuje ne napasti ako nije stigla potvrda SAD-a, rekao je dužnosnik i dodao da se nitko nije žalio na ovaj proces.

Lobiranje za oružje većeg dometa

Ukrajinska vlada već mjesecima lobira u Washingtonu da im se dostavi precizno oružje većeg dometa.

Kijev posjeduje lansere HIMARS i slično oružje poput višecijevnog raketnog sustava M270, od kojih svaki ispaljuje raketu američke proizvodnje koja može putovati do 80 kilometara.

Ukrajinski dužnosnici također su tražili vojni taktički raketni sustav ili ATACMS, čije se streljivo može ispaliti iz istog lansera i putovati do 460 kilometara. Dužnosnici Bidenove administracije odbili su osigurati to oružje, kojeg ima samo u ograničenim količinama i za koje visoki američki dužnosnici smatraju da bi moglo izazvati eskalaciju i uvući Sjedinjene Države u rat.

Kijev je obećao da neće koristiti rakete većeg dometa za napade preko granice unutar teritorija Rusije.

Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je da će se ukrajinska vojska, ako dobije ATACMS, suočiti s istim ograničenjima kao i sada s konvencionalnim HIMARS projektilima, kad Ukrajina još uvijek ovisi o američkim koordinatama ciljanja.

‘Vi ionako kontrolirate svaki napad, pa kad kažete ‘Bojimo se da ćete to iskoristiti u neke druge svrhe‘ - mi to ne možemo čak i da želimo‘, rekao je viši ukrajinski dužnosnik.

No visoki američki dužnosnik to je opovrgnuo o kazao da nije istina da Ukrajinci prije ciljanja traže njihovo odobrenje.

Ukrajinski vojni dužnosnici rekli su da su ruske snage pomaknule svoje zalihe streljiva izvan dometa HIMARS-a, zbog čega je svakodnevno bombardiranje ukrajinskih gradova i vojnika naglo oslabilo, no to je također smanjilo sposobnost Kijeva da gađa ruski arsenal oružja. S ATACMS-om bi Ukrajinci vjerojatno gađali ruske vojne objekte na Krimu, koji je Rusija ilegalno pripojila 2014.

Sjedinjene Države su nedavno također odobrile kupnju i isporuku drugog streljiva navođenog GPS-om, granate malog promjera koja se lansira sa zemlje (tzv. GLSDB), koja može putovati više od 145 kilometara i biti lansirana iz HIMARS-a i sličnih lansera. Taj je projektil prvobitno dizajniran za ispaljivanje iz zrakoplova, ali je kasnije prenamijenjen.

Potvrda koordinata prije napada

Načelnik raketnih snaga i topničke obuke ukrajinske vojske, general bojnik Andrij Malinovski, rekao je u listopadu da su ukrajinski zapadni saveznici potvrdili koordinate za ciljeve prije protuofenzive u Harkivu.

Partneri su, kaže, razradili proces zajedno s Ukrajinom koja je dobila precizne koordinate kako bi se osiguralo da neće promašiti svoj cilj, pa je brza protuofenziva uhvatila ruske snage nespremne. Informacije o ciljanju također su pružile zaobilazno rješenje kada je rusko ometanje signala spriječilo zračno izviđanje dronovima na bojnom polju, rekao je Malinovski.

‘Naše karte i softveri odrede jedan skup koordinata‘, rekao je Malinovski. ‘Ali kada cilj damo partnerima na analizu, koordinate se promijene. Zašto? Zato što Amerikanci i zemlje NATO-a imaju pristup vojnim satelitima. Svi smo mi zapravo stalno online. Odmah nam daju koordinate i mi odmah ispalimo MLRS.‘

Treći ukrajinski dužnosnik potvrdio je da se ciljanje odvija preko američke instalacije na tlu jedne NATO saveznice i opisao proces kao ‘vrlo brz‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:23