MASOVNE KAMPANJE

Razotkrivena velika urota liječnika i znanstvenika: ‘Financirale su ih duhanske tvrtke, pogledajte što su ‘podvaljivali‘

Aktivno su lobirali da se dopusti rašireno korištenja e-cigareta

Ilustrativna fotografija

 Aliaksandr Barouski/Alamy/Alamy/Profimedia

Duhanske tvrtke navodno su financirale znanstvene studije koje umanjuju rizik od upotrebe e-cigareta za djecu kao dio tajne kampanje lobiranja za poticanje prodaje proizvoda za vaping i suzbijanje javnozdravstvenih mjera. Istraga Sunday Timesa otkriva da su liječnici, znanstvenici i naizgled neovisne aktivističke skupine, povezane s multinacionalnim duhanskim tvrtkama, aktivno radili na održavanju popustljivog pristupa Ujedinjene Kraljevine prema vapingu i opirali se zabranama, porezima ili ograničenjima okusa.

U Ujedinjenoj Kraljevini bilježi se porast broja mladih koji koriste e-cigarete, odnosno vaping (čin inhaliranja, odnosno udisanja dima iz e-cigarete), s više od jednog od petero djece mlađe od 18 godina koje ih koristi, što predstavlja porast od 30 posto u godini. Kao odgovor na to vlada razmatra mjere kao što su ograničavanje prodaje jednokratnih e-cigareta, povećanje poreza i prodaja vaping proizvoda iza pultova u trgovinama.

Timesovo istraživanje otkrilo je da su proizvođači cigareta financirali istraživačke radove koji propituju rizike pušenja cigareta kod mladih, a koje su zatim citirali u odgovorima vladinih konzultantskih skupina koje financiraju duhan.

Peter Lee, britanski konzultant koji je blisko surađivao s duhanskim kompanijama, napisao je rad, u koautorstvu s dvojicom zaposlenika Philip Morrisa i financiran od tvrtke, koji je istraživao hoće li mladi koji "vejpaju" početi pušiti cigarete. Rad nije dokazao vezu, ali je zaključio da čak i kada bi postojali dokazi, to ne bi utjecalo na raširenost pušenja te je time "sveukupni učinak uvođenja e-cigareta na zdravlje stanovništva još uvijek koristan". Ian Fearon također je osporio navedeni učinak vapea u dokumentu koji je financirala duhanska kompanija Imperial Brands, koja prodaje MyBlu e-cigarete. Lee je autor nekoliko radova uz financiranje duhanske industrije, uključujući analizu velike ankete američke vlade o duhanu za Philip Morris iz 2022. koja je zaključila da su e-cigarete pomogle odraslim pušačima da prestanu pušiti.

Sljedeći veliki dokaz Timesa otkrio je da su stotine britanskih liječnika prisustvovale treninzima za prestanak pušenja koje je vodio liječnički par Sudhanshu i Pooja Patwardhan, a financirala ih je duhanska industrija. Liječnički tim i bračni par vodio je edukacije diljem Britanije putem tvrtke koja je primila 6,4 milijuna funti od Philip Morrisa. Sudhanshu je prethodno proveo 15 godina radeći za British American Tobacco i njegovu spin-off tvrtku za e-cigarete Nicoventures.

Posljednje, duhanski div British American Tobacco sudjelovao je u financiranju masovne kampanje, Svjetske udruge vejpera, koja je nastojala utjecati na vladinu politiku. Organizacija je obišla Europu u "vape autobusu", dijeleći besplatne e-cigarete i pozivajući korisnike da pišu zastupnicima u parlamentu.

Taktike koje koriste ove organizacije odražavaju povijesne strategije koje je koristila duhanska industrija kako bi potkopala znanstveni konsenzus i utjecala na javno mnijenje. Duhanske tvrtke, suočene s padom stope pušenja, mnogo su uložile u alternativne nikotinske proizvode poput e-cigareta i nastojale utjecati na percepciju javnosti financiranjem istraživanja te sklapanjem saveza s trećim stranama i znanstvenicima.

Zagovornici kampanja za e-cigarete posebno su usredotočeni na Ujedinjeno Kraljevstvo jer su vlasti usvojile politiku provapinga, smatrajući ga ključnim alatom za prestanak pušenja. Klinike za prestanak pušenja dijele besplatne e-cigarete, a neke bolnice u svojim prostorijama imaju prodavaonice vaping proizvoda.

Nasuprot tome, druge su zemlje zabranile arome ili učinile vape proizvodom koji se izdaje samo na recept. Svjetska zdravstvena organizacija protivi se njihovoj uporabi, tvrdeći da su "nedvojbeno štetni" i nedokazani kao način odvikavanja od cigareta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:20