ANA BRNABIĆ

Razumjela bih da Milošević ode slaviti Oluju nakon što Srbi dobiju struju, ovako je to poniženje

Srbijanska premijerka kaže da ne razumije čin potpredsjednika hrvatske Vlade Borisa Miliševića
 Ekaterina Shtukina/Sputnik via AFP

Srbijanska premijerka Ana Brnabić u nedjelju je u intervjuu televizijskoj postaji Prva ocijenila da su odnosi Beograda i Zagreba izuzetno kompleksni i dalje izuzetno teški ističući da Srbija 'uvijek šalje poruku mira i pomirenja, čak i kada obilježava tragedije koje je doživio srpski narod', prenosi Tanjug.

Istaknula je da su upravo poruke mira i pomirenje za nju najvažnije poruke u govoru predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prilikom obilježavanja vojno-redarstvene akcije Oluja na mostu u Sremskoj Rači.

- Želimo pomirenje, mir, ne tražimo od vas da se ispričavate, priznate genocid u Jasenovcu, ali želimo da nas pustite da tugujemo taj dan ili tih dana. Želimo pomirenje, ali ne i poniženje, na koje nećemo pristati, kazala je Brnabić.

Na pitanje da prokomentira prisutnost potpredsjednika hrvatske Vlade i člana SDSS-a Borisa Miloševića na proslavi Oluje u Kninu Brnabić je kazala da je za nju teško govoriti o tome i dodala da se ona drži i slaže s državnom politikom koju je po tom pitanju zacrtao - Vučić.

- Mi ne želimo da se Srbi više dijele gdje god da žive, bilo u BiH, Hrvatskoj... već da im pružimo podršku i budemo jedinstveni i zato je meni teško javno osuditi to što je Milošević učinio, izjavila je.

Dodala je da želi pružiti podršku Srbima u Hrvatskoj, ali da ne može podržati Miloševićev čin.

- Ne razumijem zašto je to učinjeno, razumjela bih da su Srbi nešto dobili, da ode tamo kada Srbi koji su povratnici dobiju struju, ali da učinite to kada se ništa od toga nije dogodilo, u nadi da će povratnici dobiti struju u zemlji članici EU u 21. stoljeću, to ne razumijem i to je jako ponižavajuće, naglasila je srpska premijerka.

Kako kaže, sve teže riječi i neslaganja ostavljaju se za sastanke iza zatvorenih vrata. Navodi i da su Srbi u regiji 'nešto jači' baš zato što ih je Vučić krenuo okupljati.

Politika Srbije je da matica Srbima u regiji pomogne da ne zaborave svoj jezik, tradiciju, kulturu, kazala je Brnabić i dodala da se zato sada u Sloveniji prvi put uči srpski jezik u školama sa srpskim učenicima.

- To je nova politika države Srbije, politika od 2014. godine, imali smo zemlju koja nije obilježavala tragediju u Oluji, kao da nismo željeli povrijediti Hrvatsku, rekla je između ostalog Brnabić, kako javlja Tanjug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2022 20:39