'NEMA KAOSA'

REAGIRALA HRVATSKA AMBASADA 'Ma kakva nova Oluja, izbjegli nam Srbi šalju pohvale jer dobro radimo'

Beograd, 031211.Parlamentarni izbori u Hrvatskoj 2011.Glasovanje za hrvatske kandidate u veleposlanstvu republike Hrvatske u Beogradu.Foto: Drazen Aleksic / CROPIX
 Drazen Aleksic

Nakon što je ispred hrvatskog veleposlanstva u Ulici kneza Miloša u Beogradu nastala golema gužva jer je na stotine Srba iz Hrvatske stalo u redove kako bi reguliralo svoj status u Hrvatskoj, a građani su počeli otvoreno izjašnjavati nezadovoljstvo govoreći kako su 'tretirani kao stoka' te da je riječ o 'novoj Oluji', reagiralo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova poričući da je bilo govora o neprofesionalnom odnosu djelatnika prema izbjeglim Srbima.

Konzularni odjel Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu posljednjih dana prošle godine zaprimio je povećan broj zahtjeva hrvatskih državljana za prijavu privremenog boravaka izvan Republike Hrvatske zbog čega su se stvarale gužve ispred Konzularnog odjela. Ističemo da su hrvatski državljani koji privremeno ili trajno borave izvan Republike Hrvatske imali priliku tijekom zadnje dvije godine regulirati svoj status. Nažalost, očito je jedan dio građana čekao par dana do isteka zakonskog roka, što je rezultiralo i većim brojem stranaka, ali medijski napisi o neprofesionalnom odnosu prema strankama od strane djelatnika hrvatskog Veleposlanstva apsolutno su netočni, stoji u priopćenju MVEP-a.

Sve informacije o odjavi prebivališta, kao i ostale konzularne informacije,dostupne su na web stranici Veleposlanstva, a, naravno, daju se strankama i u prostorijama Konzularnog odjela te e-mailom. Drago nam je što je upravo zbog profesionalnosti Konzularni odjel dobio više stotina zahvala stranaka koje su se obratile kako za postupanje tako i za dobivene informacije. Iako je nominalno radno vrijeme sa strankama od 9 do 12 h, stranke se primaju i nakon toga vremena kako bi završile započete postupke u jednom danu. Nadležne institucije Srbije (MUP) imaju i svoje djelatnike na ulazu zgrade u kojoj se nalazi Konzulat RH, a stranke ulaze u određenom broju (10-15) kako se ne bi stvarala gužva u zgradi.

U posljednjih nekoliko tjedana, od kada su nastale gužve, povećan je i broj obrađenih zahtjeva, a povećan je i broj djelatnika u konzularnom odjelu (premješten s drugih poslova), a i nakon isteka roka, nastavilo se zaprimati zahtjeve za odjavu prebivališta.

Inače, prema Zakonu o prebivalištu, koji je stupio na snagu 29.12.2012. godine, hrvatski državljanin koji se ne namjerava iseliti iz Republike Hrvatske, nego boravi izvan Republike Hrvatske duže od godinu dana radi obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera, dugotrajnog liječenja i drugih razloga nije dužan odjaviti prebivalište u Republici Hrvatskoj. Ako nije u mogućnosti doći u Republiku Hrvatsku, može to učiniti i u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu na čijem području boravi te mora priložiti odgovarajuću dokumentaciju o razlozima privremenog boravka u inozemstvu (potvrdu o zaposlenju, školovanju, dozvolu boravka u inozemstvu i sl., a u nekim slučajevima svoju pisanu izjavu o razlozima boravka u inozemstvu).

Osobe koje su obuhvaćene programom obnove ili stambenog zbrinjavanja, a nekretnina im još nije obnovljena, vraćena ili na drugi način nisu stambeno zbrinute u Republici Hrvatskoj te se zbog toga nalaze u inozemstvu trebale su do 29.12.2014. godine o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište ili diplomatsku misiju odnosno konzularni ured Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 21:13