ŠPANJOL. MINISTRICA

Reakcija na oduzimanje imuniteta Puigdemontu: ‘Problemi Katalonije rješavaju se u Španjolskoj‘

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont ostao je u utorak bez zastupničkog imuniteta u Europskom parlamentu
Arancha Gonzalez
 Daniel Munoz

Španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha González Laya rekla je u utorak kako se "problemi Katalonije rješavaju u Španjolskoj" nakon što je u Europskom parlamentu izglasano oduzimanje zastupničkog imuniteta katalonskim zastupnicima optuženima zbog organiziranja referenduma o neovisnosti Katalonije.

"Tom odlukom je odaslana trostruka poruka: da eurozastupnik ne može izbjeći pojavljivanje pred nacionalnim pravosuđem zbog moguće povrede nacionalnog zakona, da je Španjolska čvrsta kao pravna država, te da se poštuje rad španjolskog pravosuđa", izjavila je González Laya u javnom obraćanju u Madridu povodom odluke Europskog parlamenta.

"Problemi Katalonije rješavaju se u Španjolskoj, a ne u Europi. To je linija koje se držala španjolska vlada pružajući ruku svim katalonskim političkim snagama kako bi se problem Katalonije riješio dijalogom i pregovorima. To je također poruka koju smo danas primili od Europskog parlamenta", dodala je.

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont ostao je u utorak bez zastupničkog imuniteta u Europskom parlamentu jer je većina zastupnika glasala za oduzimanje kako bi mu se sudilo u Španjolskoj, gdje je 2017. optužen zbog organiziranja referenduma o neovisnosti Katalonije, koji je bio zabranjen.

U ponedjeljak navečer je videovezom 404 zastupnika tražilo oduzimanje, 247 bilo protiv a 42 se suzdržalo od glasanja, čiji su rezultati objavljeni u utorak.

Imunitet je oduzet i bivšim članovima katalonske vlade Antoniju Comínu i Carli Ponsatí koji su također u Španjolskoj optuženi za neposluh i poticanje na ustanak jer je Ustavni sud bio zabranio referendum.

Nepoznato je kako je glasalo 12 zastupnika iz Hrvatske. "Glasanje o imunitetu je tajno tako da nemam podatke o pojedinačnim odlukama zastupnika", odgovorila je glasnogovornica iz ureda Europskog parlamenta u Zagrebu.

Belgija i Škotska nisu izručile troje katalonskih zastupnika nakon što su 2017. otišli u inozemstvo. Puigdemont, Comín i Ponsatí su na izborima 2019. postali zastupnici u Europskom parlamentu.

O mogućem izručenju odlučuje sud u Belgiji

Većina zastupnika je prihvatila objašnjenje da su oni optuženi prije nego su postali eurozastupnici pa da oduzimanje imuniteta nije vezano uz njihov rad u Bruxellesu. Puigdemont je uoči glasanja poručio da se radi o političkom progonu te da je ovo ozbiljan problem EU-a. Također je najavio žalbu Sudu EU-a u Luksemburgu.

Troje zastupnika neće automatski biti izručeni Španjolskoj. O tome će odlučiti sud u Belgiji, koji je u siječnju donio presudu kojom je odbio izručiti bivšeg člana katalonske vlade Lluisa Puiga koji se također nalazi u toj zemlji. Sud je naveo da u Španjolskoj postoji opasnost od povrede njegovog prava o presumpciji nevinosti.

Puigdemont, Comín i Ponsatí ostaju zastupnici u Europskom parlamentu, no u slučaju izlaska iz Belgije u druge zemlje mogu biti uhićeni jer je za njima Španjolska već raspisala europski uhidbeni nalog. Odlukom parlamenta u utorak neće imati imunitet koji bih ih zaštitio od uhićenja i pravosudnog progona.

U veljači su na izborima u Kataloniji stranke koje zagovaraju odcjepljenje od Španjolske osvojile većinu mjesta u katalonskom parlamentu. Trenutačno pregovaraju o sastavljanju vlade te su poručile kako žele dogovorni referendum o neovisnosti. Španjolska lijeva vlada poziva se na odluku Ustavnog suda prema kojoj referendum nije zakonski dopušten, odnosno ne dopušta ga ustav. Pregovori oko referenduma nisu stoga izgledni, a njegovo održavanje izvedivo.

Devetero katalonskih dužnosnika, koji su ostali u Kataloniji nakon provedenog referenduma, osuđeno je 2019. na zatvorske kazne između 9 i 13 godina. Od 29. siječnja se odlukom katalonske zatvorske službe nalaze u poluotvorenom režimu u kojem im je dopušten odlazak na posao izvan državne administracije uz povratak navečer u zatvor. Petkom, subotom i nedjeljom smiju boraviti kod kuće. Španjolsko državno odvjetništvo zatražilo je od Vrhovnog suda u Madridu, gdje su osuđeni, vraćanje na prethodni režim koji ne dopušta takve povlastice jer smatra da su proveli premalo vremena u zatvoru za takav ustupak.

Katalonija od 1978., kada je donesen sadašnji ustav, ima svoj parlament, vladu i policiju, a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama. Španjolska vlada iz Madrida upravlja fiskalnom, vanjskom i obrambenom politikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:59