PIŠE INOSLAV BEŠKER

Reakcija na tupav, ali bezobrazan Berlusconijev zakon: Prosvjednici isključili talijansku Wikipediju!

RIM - Wikipedia na talijanskom jeziku je „u štrajku“ od utorka u 20 sati: štogod da potražite na njezinoj adresi http://it.wikipedia.org/ - naći ćete samo i jedino obznanu od 4. listopada.

Taj jedinstven i dosad nezabilježen oblik prosvjeda reakcija je na tupav, ali bezobrazan zakonski prijedlog Berlusconijeve vlade, sadržan u tzv. Zakonu protiv prisluškivanja. Iritiran svime što se o njemu kaže u talijanskim glasilima, blogovima i kojegdje na Internetu, a osobito podacima dobivenima prisluškivanjem i unesenima u sudske akte dostupne javnosti, premijer Silvio Berlusconi (ili neki od njegovih odvjetnika namještenih na poziciji zastupnika u Parlamentu) stavio je u prijedlog zakona i odredbu po kojoj se i na internetskim stranicama, u roku od 48 sati od momenta slanja, mora objaviti ispravak ili izjava svake osobe koja smatra da joj je nečim nanesena povreda ugleda. Dakle, taj „ispravak“ – istim tipom pisma, s istom mogućnošću pristupa itd. – mora biti objavljen kakav je poslan, bez obzira na njegovu istinitost, utemeljenost ili sl., i to bez ikakva komentara.

U Wikipediji su s pravom zaključili da ih to onemogućuje u radu: ako se bilo na koju rečenicu ili podatak mora dodati svaki ispravak svakoga tko se smatra pogođenim (fašista zbog podatka o fašizmu, komunista zbog podatka o komunizmu, ateista zbog podatka o Bogu, vjernika zbog podatka o drugoj vjeri…) – Wikipedia postaje neprohodna i beskorisna.

Reakcija je, međutim, po izvedbi teatralna ali po svome modusu diktatorska i ništa manje bezobrazna: administratori su se potpisali kao „Korisnici Wikipedije“ (a da korisnike nisu ni pitali), te su zamračili sadržaj koji je stvaran kolektivno (više od 847.000 članaka) i koji nije (samo) njihov.

I Wikipedijin osnivač Jimmy Wales, kad je imao što poručiti, zadovoljavao se da objavi svoju poruku na vrh svakog članka, a ne da njome zamijeni sve sadržaje. Administratori Wikipedije na talijanskome su, također, onemogućili svaku diskusiju – što je čin bez presedana. Ukratko, i sami su odabrali čin ucjene, umjesto rasprave i glasanja, pokazujući da pripadaju istoj tradiciji koja je iznjedrila i na vlast donijela Berlusconija.

Predlagači zakona su u četvrtak izmijenili prijedlog, izuzevši blogove, ali to još nije dosta administratorima Wikipedije, koji su svojoj obznani dodali u četvrtak iskaze svog oduševljenja odjekom njihova prosvjeda u javnosti. Ali odjeka je u Italiji bilo samo u srijedu – u četvrtak je u medijskom cirkusu i to čudo bilo pa prošlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:56