DIPLOMATSKI SKANDAL

Reakcija Washingtona na Macronov bijes najbolje otkriva tko je trenutačno u Bidenovu fokusu

Iz Macronovog su ureda, možda neoprezno, najavili da francuski predsjednik želi raspravljati o kompenzaciji za izgubljeni sporazum
Joe Biden i Emmanuel Macron
 Afp

Francuska je otkazala susret ministrice obrane Florence Parly s britanskim kolegom Benom Wallaceom, koji se trebao održati narednog tjedna. Bijes u Parizu, nakon što je Australija otkazala ugovor o izgradnji podmornica jer je odlučila uzeti američke nuklearne.

Parly je osobno donijela odluku o otkazivanju bilateralnog sastanka s britanskim ministrom obrane Wallaceom, kažu Reutersovi izvori koji potvrđuju navode dnevnog lista The Guardian da je susret otkazan.

Prvi je to snažniji odgovor Londonu, koji je također sudionik sporazuma koji je zasad poznat kao AUKUS. Pariz je, primjerice, povukao ambasadore iz Canberre i Washingtona, ali ne i iz Londona. Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Driana je bio brutalno otvoren. “Ujedinjena Kraljevina je u ovom slučaju nešto poput petog kotača u kočiji”, rekao je.

Ne krijući da je neupitno kako je britanski premijer Boris Johnson presretan jer je dobio mjesto u dogovoru kako bi djelovao važno i utjecajno.

Bijela kuća iznenađena

Izvori iz američke vlade, prenosi The Washington Post, nisu pretjerano zabrinuti iako ih je iznenadila odlučnost Pariza, posebno povlačenje ambasadora. Reakciju tumače ranom predizbornom kampanjom u kojoj se nalazi francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je zacrtao niz projekata koji su ga trebali potvrditi čuvarem francuske suverenosti i utjecaja u svijetu. Sasvim je sigurno da će Marine Le Pen, ali i drugi kandidati, iskoristiti odluku Canberre da u pravom trenutku udare na Macrona. Koji će se teško moći braniti jer je izgubio posao vrijedan desetke milijardi dolara.

Bijes ministra vanjskih poslova Jean-Yves Le Driana je lako razumljiv. On je, kao ministar obrane 2016. godine, sklopio sporazum s Australijom o podmornicama. I tada bio slavljen kao najbolji trgovac francuske vlade. A sad je “dobar posao u Canberri” propao.

Uz to, stvoren je anglofoni savez u Indo-Pacifiku iz kojeg je isključena Francuska koja ima legitimne interese na tom prostoru jer se ondje nalaze njezin prekomorski teritoriji, Nova Kaledonija, Francuska Polinezija i otočje Wallis et Futuna. Riječ je o prostoru na kojem se također vodi geopolitička bitka za smanjenje utjecaja Narodne Republike Kine.

"Predsjednik [Joe] Biden zatražio je razgovor s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i on će se realizirati u predstojećih nekoliko dana", rekao je glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal u nedjelju.

Trljanje soli na ranu

Sukob se podiže na najvišu razinu nakon što je Macron odlučio da neće doći na zasjedanje Opće skupštine UN-a. Tijekom koje će se susresti Biden, australski premijer Scott Morrison, te indijski i japanski šefovi vlade Narendra Modi i Yoshihide Suga. Quad na okupu, uživo. Modi je bio pozdravio američko-australski sporazum.

Što će biti dodatno trljanje soli na francuske rane.

"Želimo objašnjenja o nečemu što izgleda poput izigranog povjerenja" te želimo znati "na koji način kane izaći iz ovog ugovora", rekao je Attal.

Iz Macronovog su ureda, možda neoprezno, najavili da francuski predsjednik želi raspravljati o kompenzaciji za izgubljeni sporazum. Na što će, izgledno, dobiti odgovor da je crkva u kojoj se za to mora moliti u Canberri. Koja je naručitelj. I koja se predomislila.

Indikativno je da su izvori iz Washingtona, koje citiraju američki mediji, mirni i uvjereni da će ova bura u odnosima s Parizom biti privremena. S druge strane, u Parizu, ali i u Bruxellesu su možda konačno shvatili da će SAD nastaviti politiku vlastitih interesa. Jednostavno, Europa više nije arena od interesa za američku nacionalnu sigurnost. Ni Atlantik. U Indo-Pacifiku će napraviti sve kako bi učvrstili pozicije i ostvarili interese. Pa išlo to i na financijsku, koja uvijek otvara i političku štetu i po saveznike.

I ovaj slučaj pokazuje da bi EU trebala kreirati zajedničke obrambene resurse pa i kad je riječ o prodaju naoružanja zemalja koje dijele demokratske vrijednosti i standarde. Situacija bi bila zasigurno drukčija da je iza sporazuma stajao EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 06:32