VELIKA BRITANIJA

Rebalans proračuna mogao bi pasti jer više pogađa siromašne i žene

Utvrdi li se da vlada nije vodila računa o pojedinim društvenim skupinama, primjena rezova mogla bi biti odgođena
British Prime Minister, David Cameron, pauses during his speech at the Civil Service Live conference, in London on July 8, 2010. AFP PHOTO / BEN STANSALL
 AFP

LONDON - Britanska Komisija za ravnopravnost i ljudska prava zaprijetila je vladi Davida Camerona da će je kazniti jer je rebalans proračuna nepravedan prema siromašnima i ženama.

Državni tajnik na udaru

Ministarstvo financija je prema zakonu o ravnopravnosti bilo dužno provesti formalnu procjenu o utjecaju rebalansa proračuna na pojedine društvene skupine, no čini se da ta zakonska obveza nije poštovana.

Državni tajnik u ministarstvu financija Mark Hoban BBC-ju je na pitanje je li formalna procjena provedena u skladu sa Zakonom rekao da su “prošli kroz vrlo detaljnu distribucijsku analizu u vrijeme donošenja proračuna”. Voditelj Justin Webb namirisao je da Hoban ne može na pitanje odgovoriti s “da”, pa ga je ponovio još pet puta - a Hoban je kao odgovor uporno ponavljao manje-više istu formulaciju.

Nakon toga, te nakon analize Instituta za fiskalne studije (IFS) prema kojoj rebalans proračuna siromašnima uzima više nego bogatima, stiglo je upozorenje Komisije za ravnopravnost koja kao najrigorozniju mjeru može narediti formalnu istragu - što bi odgodilo primjenu nekih od najavljenih rezova.

Rezanje socijalnih prava

IFS tvrdi da će zbog rezanja socijalne pomoći i promjena poreza u idućih pet godina 10 posto najsiromašnijih obitelji izgubiti više od pet posto svojih prihoda, dok će 10 posto najbogatijih obitelji bez djece biti na gubitku tek jedan posto. Laburisti su već ranije upozoravali da će čak tri četvrtine mjera pogoditi uglavnom žene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:28