VAN KONTROLE

Rečenica nakon koje je Prigožinu počela curiti pjena na usta: ‘Macronu ću iščupati zube!‘

Francuski su parlamentarci pozvali EU da Wagneru onemogući financijsko djelovanje na tlu Europe

Emmanuel Macron

 Thibaud MORITZ/POOL/AFP

Nakon što je Francuski parlament plaćeničku vojsku Wagner proglasio terorističkom organizacijom, njezin čelni čovjek Jevgenij Prigožin rekao je da Wagner francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i svima koji o njegovim borcima govore loše može "izvaditi zube", piše Politico.

Prigožin je po Macronu opleo nakon što je ustvrdio da Wagner u središnjoj Africi spašava ljude dok ih francuski vojnici koji su tamo stacionirani ismijavaju. Utjecaj Prigožinovih plaćenika u tom dijelu Afrike nije malen, a za njega su se izborili tako što su stisnuli Francuze.

- Trule zube iz tih loših ustiju možemo izvaditi kombinirakama. Možemo izvaditi Macronove zube i, općenito, zube svakoga tko o Wagneru govori prljavo - rekao je Prigožin.

Francuski su parlamentarci u utorak pozvali Europsku uniju da Wagner stavi na popis terorističkih organizacija i onemogući mu financijsko djelovanje na tlu Europe. Unija je u travnju prošle godine sankcionirala Prigožina.

- Oni nisu samo plaćenici. Voljni su ubijati civile za političku korist i destabilizirati institucije - rekao je Benjamin Haddad, zastupnik u Francuskom parlamentu iz redova Macronove stranke Renesansa.

Iako je Prigožin u latentnom sukobu s ruskim vojnim establišmentom, Wagner aktivno sudjeluje u ruskoj invaziji na Ukrajinu, ponajviše u bitki za Bahmut, grad na istoku zemlje.

Wagner je navodno više puta snimio videozapise u kojima se može vidjeti kako njegovi borci muče i ubijaju ratne zarobljenike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:55